Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că este îngrijorat de faptul că există o creştere a ratei bazale de reproducere a cazurilor de COVID de la 0,7 la aproape 1, precizând că riscul de a înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare este important.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, când se aşteaptă să crească numărul de cazuri cu tulpina Delta în România. 
“Sunt indicatori la care ne uităm în permanenţă. În momentul de faţă situaţia epidemiologică este una foarte bună şi cred că ţine de noi ca mai departe să păstrăm această situaţie favorabilă care a fost obţinută cu efort important atât din partea celor de acasă, din partea oamenilor cât şi din partea celor care au fost implicaţi în buna gestionarea pandemiei. În momentul de faţă factorul R – 0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condiţiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr creşte peste 1 înseamnă că vom avea creşterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creştere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1 pentru că în această perioadă interacţiunea dintre persoane creşte”, a explicat Gheorghiţă.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a precizat că riscul de a se înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare este important. 
“Sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare şi evident pe acest fond în condiţiile în care avem iată în România cel puţin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condiţiile în care există o interacţiune fizică între persoane şi în condiţiile în care sunt localităţi cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul, pentru că aici vorbim de evaluarea riscului, riscul de a înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare este important”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a menţionat că faţă de anul trecut autorităţile au la dispoziţie soluţii prin care să prevină o creştere importantă a numărului de cazuri. 
“Se evaluează periodic care este evoluţia cazurilor şi ne uităm la ceilalţi indicatori, cum ar fi numărul de persoane care se internează, numărul de persoane din terapie intensivă. Dar sezonul rece este un sezon care îndeplineşte din punct de vedere epidemiologic toţi factorii de risc care să genereze o creştere a numărului de cazuri. Faţă de anul trecut avem soluţii la îndemână prin care putem să prevenim o creştere importantă a numărului de cazuri, avem acces la vaccinuri care sunt sigure şi care sunt eficiente”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.