Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr şi ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec au semnat, joi, la Palatul Victoria, Protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a altor oficiali români şi americani. Atât premierul Marcel Ciolacu, cât şi ambasadorul SUA au apreciat nevoia de înzestrare, în contiţiile de securitate actuale şi având în vedere rolul României în apărarea Alianţei pe Flancul Estic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Palatul Victoria a găzduit, joi, ceremonia prin care Statele Unite ale Americii şi România au agreat Protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Eeriene Române către aeronave de generaţia a 5-a, F35.

”Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în procesul de înzestrare a forţelor armate române pentru a fi capabile să facă faţă provocărilor globale. Fiindcă, din păcate, situaţia geopolitică actuală demonstrează nevoia accentuată de capabilităţi de descurajare şi defensive credibile, atât la nivel aliat, cât şi la nivel naţional. Avioanele F-35, cu tehnologia lor de ultimă generaţie, vor întări semnificativ capacitatea noastră de apărare. Ne vor asigura nu doar accesul la un sistem avansat din punct de vedere tehnologic, dar şi o interoperabilitate îmbunătăţită cu aliaţii noştri din NATO. Aceste aeronave reprezintă vârful tehnologiei aviatice şi vor juca un rol central în strategia noastră de apărare. Ele vor deveni un simbol al puterii aeriene şi al capacităţii noastre de reacţie rapidă în faţa oricăror ameninţări”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, după semnarea Protocolului.

Potrivit acestuia, ”această achiziţie nu are doar un impact militar, ci şi unul economic”.

”Prin integrarea acestor avioane în Forţele Armate Române, România va stimula dezvoltarea sectorului apărării şi va sprijini crearea de locuri de muncă în domenii cheie ale industriei de apărare şi tehnologie. În plus, integrarea F-35 în sistemul naţional de apărare va oferi noi oportunităţi de formare şi dezvoltare profesională pentru tinerii noştri specialişti în domeniul tehnologic. Este un factor care contribuie, astfel, la dezvoltarea unei forţe de muncă competente şi bine pregătite”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, a apreciat că ”Forţele Arene Române au demonstrat deja un angajament extraordinar în înlocuirea avioanelor MIG de generaţie veche cu avioane de luptă F16, în strânsă cooperare cu forţele Forţele Aeriene ale SUA şi cu aliaţi precum Portugalia şi Norvegia”.

”Aceste avioane F16 au îmbunătăţit semnificativ capacitaţile de aparare aeriană ale României, permiţând ţării să joace un rol mai important în misiunile de poliţie aerienă ale NATO (…) Provocările de securitate cu care ne confruntam astazi sunt semnificative, iar România, ca aliat NATO pe Flancul Estic, a fost direct afectată de războiul de agresiune al Rusiei, aici in Europa”, a afirmat Kavalec.

Aceasta a adăugat că ”Alianţa noastră rămâne unită în faţa provocărilor noastre comune de securitate”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a apreciat că trecerea la aeronave de generaţia a cincea ”reprezintă o schimbare de generaţie pentru aviaţia militară a ţării noastre, care va avea efecte profunde şi de durată în ecuaţia regională de securitate”.

”Cele 32 de aeronave pentru care s-a semnat contractul de achiziţii între Guvernul României şi Statelor Unite ale Americii reprezintă vârful de performanţă aviatică la acest moment pe plan mondial şi vor asigura interoperabilitatea cu aliaţii din NATO. Avioanele F35 (…) sunt caracterizate prin viteză şi manevrabilitate fără egal, ceea ce le face esenţiale pentru operaţiunile militare moderne. Ele vor reprezenta nu doar un simbol al competitivităţii forţelor noastre aeriene la Marea Neagră, ci şi un element central în strategia noastră de securitate naţională”, a mai declarat ministrul Apărării.

Parlamentul a votat, săptămâna trecută, în regim de urgenţă, Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.