Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19, afirmă că România are cele mai multe modalităţi în care o persoană se poate vaccina, dar atingerea ţintelor de vaccinare nu este o chestiune fixă, de matematică, ci ţine de dorinţa oamenilor de a se vaccina. ”Nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide”, airmă Gherghiţă, întrebat dacă vom ajunge în septembrie la zece milioane de persoane vaccinate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, dacă preconizează că România va atinge tintele de vaccinare pe care şi le-a propus, Valeriu Gheorghiţă a afirmat: ”Eu sper... dar campania de vaccinare nu este, dacă vreţi, o problemă de matematică, pentru că mai avem câteva necunoscute care ţin de adresabilitatea şi de dorinţa persoanelor de a se vaccina. Cred că este esenţial ca din punct de vedere organizatoric să creăm cât mai multe modalităţi prin care o persoană poate să ajungă să se vaccineze şi vedem organizarea centrelor de tip drive thru, organizarea evenimentelor de tip maraton de vaccinare, completarea modalităţilor de programare prin prezentare directă la un centru de vaccinare, vaccinarea prin medicul de familie, vaccinarea prin intermediul operatorilor economici şi, suplimentar, vaccinarea în spitale”.

Gheorghiţă afirmă că ”sunt cele mai multe modalităţi, pot să vă spun, de la nivel european, în care o persoană poate să-şi aleagă şi tipul de vaccin şi unde să se vaccineze şi când vrea să se vaccineze”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În momentul de faţă, sunt şi vor fi create în perioada următoare toate modalităţile prin care o persoană, dacă vrea să se vaccineze, să facă acest lucru. Vă mai spuneam că obiectivul nostru este să creăm un sistem încât dacă astăzi, cineva vrea să se vaccineze, să poată să facă acest lucru până seara. (...) Vom merge mai departe. Nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide, sunt estimări şi ori de câte ori am vorbit de date, de cifre, trebuie să înţelegem că sunt estimări. Sunt estimări bazate pe intenţia estimată de vaccinare, bazate pe capacitatea de vaccinare, bazate pe adresabilitatea oamenilor la vaccinare. Deci nu putem să vorbim de date exacte în medicină, vorbim de estimări şi de evaluări periodice din punct de vedere al ritmului de vaccinare”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a explicat şi ce reprezintă pragul de 10 milioane de persoane imunizate prin vaccin la nivel naţional.

”Această ţintă nu a fost stabilită doar ca un ordin numeric, o cifră din punct de vedere matematic , ci reprezintă un număr care se potriveşte cu rata de acoperite vaccinală, cu acea imunitate de grup, acea imunitate colectivă de circa 60-70%. Însă dacă din punct de vedere epidemiologic lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate”, a adăugat medicul.

Gheorghiţă a mai afirmat să ”este dificil de stabilit o bornă, un prag de vaccinare” de la care să se poată considera că este sigur să se renunţe la masca de protecţie sanitară.

Conform acestuia, autorităţile nu deţin în acest moment date privind numărul real al persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.