Profesorul universitar Gelu Onose, şeful Clinicii de Recuperare Medicală din cadrul Spitalului ”Bagdasar Arseni”, afirmă că prin acreditarea centrelor medicale care oferă servicii balneare şi conectarea acestora cu centrele care oferă servicii în baza cardului european de sănătate România poate reveni în top în ceea ce priveşte domeniul balnear. ”Şi atunci acest lucru ne poate aduce înapoi un imens prestigiu meritat, dar şi un consistent aport valutar care ar putea sprijini la suplimentarea finanţării sistemului atât pe aspectul de asistenţă medicală, cât şi pe cel de cercetare”, este de părere Gelu Onose.
”În primul rând, eu mereu am pus întrebarea: agenţia aceasta pentru asigurarea calităţii în sănătate, ANMCS-ul, eu sper ca în urma acestor controale succesive de acreditare, care ne apropie, fără discuţie, de standardele europene, în România să existe un număr de câteva zeci de unităţi medico-sanitare, inclusiv în domeniul balnear, care să poată fi conectate la cardul european şi să putem să aducem, în felul acesta, o extraordinar de substanţială contribuţie nu numai de prestigiu, ci şi valutară”, a afirmat profesorul Gelu Onose, luni, la
Medika Tv.
El a amintit că, în anii 1970, România s-a aflat în top trei în ceea ce priveşte sano-turismul, medicul explicând că foloseşte acest termen, de ”sano-turism”, pentru că termenul legat de sănătate din respectiva sintagmă este mai important decât cel legat de turism.
”Nu mai suntem în topul acela, unde am merita să fim şi sper să revenim, dar în anii `70 am fost atât pe zona balneară, cât şi pe zona geriatrică, ştim foarte bine că primul institut naţional din lume este Institutul care poartă numele doamnei academician Ana Aslan şi România era o destinaţie de top pentru turismul balneo-geriatric. Păi nu s-au terminat izvoarele, nu s-au terminat resursele minerale, nu s-a terminat nici resursa umană şi atunci ce ne împiedică să revenim în top 3 sau şi mai mult? Eu cred că finanţarea, e mereu eterna şi fascinanta problemă finanţarea. Bun. De acord, dar conectându-ne la cardul european de sănătate am putea din nou să aducem foarte mulţi curanţi (persoane care fac cure balneare – n.r.) şi atunci acest lucru ne poate aduce înapoi un imens prestigiu meritat, dar şi un consistent aport valutar care ar putea sprijini la suplimentarea finanţării sistemului atât pe aspectul de asistenţă medicală, cât şi pe cel de cercetare”, a adăugat Gelu Onose.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.