Peste o sută de angajaţi ai ArcelorMittal Tubular Products Galaţi au protestat, luni, în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de importurile de oţel din afara UE, din cauza cărora spun că îşi vor pierde locurile de muncă,ei solicitând autorităţilor să sprijine societatea pentru a livra ţevile necesare realizării gazoductului BRUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Salariaţii ArcelorMittal Tubular Products Galaţi s-au strâns, luni, pe platoul din faţa sediului Prefecturii, ţinând în mâini pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: "Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locurile de muncă", "Vrem să muncim", "Oţel românesc pentru proiecte româneşti, Ţeavă românească pe pământ românesc". 

De asemenea, protestatarii au suflat în vuvuzele şi fluiere, scandând şi lozinci precum "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim" sau "Hoţii".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Protestul a fost organizat de Sindicatul AMG Siderurgistul şi potrivit liderilor sindicali este de datoria autorităţilor să intervină, cu respectarea prevederilor legale, pentru ca societatea ArcelorMittal TubularProducts să poată livra ţevile pentru gazoductul BRUA.

"Până acum au fost două  licitaţii şi noi le-am contestat pe amândouă, ultima vineri la Curtea de Apel Alba Iulia. Au rămas două firme turceşti şi una rusească, dar noi am fost eliminaţi pe crietrii puerile...Protestăm pentru că pentru proiectul BRUA cu firma de la Galaţi putem executa aceastăconductă fără problemă, sunt bani europeni pe teritoriu european, iar legea spune că cel puţin 50% din finanţarea europeană trebuie să fie din UE. Româniae în UE, dar Turcia şi Rusia nu sunt în UE. Aşteptăm de la Guvern o explicaţie şicontractul să fie distribuit la noi, avem capacitatea. Toţi se laudă că s-au făcut 200 de metri de pod, dar nimeni nu se gândeşte că sunt 440 km de ţeavă ce pot fi livraţi de la Galaţi. Materia primă o luăm de la Combinat, sunt firma noastră mamă. Să ne punem semn de întrebare de ce nu se iau din România tabla şi ţeava respectivă că noi le producem aici", a spus Ioviţă Lungu, liderul Sindicatului AMG Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal Tubular Products.

De altfel, reprezentanţii Sindicatului"Siderurgistul AMG" au transmis şi un comunicat de presă în care îşi exprimă "profunda îngrijorare cu privire la iminenta distrugere a industriei producătoare de ţevi din România, cu consecinţă dispariţiei a sute sau chiar mii de locuri de muncă datorită lipsei de susţinere a statului român a industriei interne".

"Sindicatul Siderurgistul A.M.G. face cunoscut că ArcelorMittal TubularProducts Galaţi este singurul producător naţional de ţeavă sudată longitudinal expandată la rece, iar piaţa mondială pe care concurează societatea noastră este puternic afectată de importurile de ţeavă la preţuri de dumping din ţările din afara Uniunii Europene. O astfel de concurenţă neloială afectează grav capacitatea societăţii de a păstra locurile de muncă ale angajaţilor săi, deşiconducerea societăţii, împreună cu toţi salariaţii, lupta pentru supravieţuirea companiei în aceste condiţii vitrege, care afectează într-un mod profund negativ industria producătoare de oţel din România", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii mai susţin că actualele reglementări prevăd un drept de preferinţă pentru produsele fabricate în ţări din UE faţă de produsele care provin din ţări din afara UE, pentru cel puţin 50% din valoarea totală a produselor care constituie oferta.

"Vă asigurăm, că societatea ArcelorMittal Tubular Products Galaţi deţine capacitatea tehnică şi profesională necesară pentru furnizarea integrală şi la termen a materialului tubular şi a curbelor care fac obiectul procedurii de licitaţie sus-precizate, cu respectarea tuturor cerinţelor Trangaz şi beneficiază de susţinerea totală a salariaţilor săi în realizarea acestui proiect. Sindicatul Siderurgistul A.M.G.consideră că ne aflăm în faţă unui pericol real dacă un astfel de proiect major de infrastructură ar fi realizat cu produse achiziţionate din afara României şi a UE, în timp ce companiile din industria producătoare de oţel din România suferă, deşi depun eforturi majore pentru îmbunătăţirea proceselor de producţie, pentru a atinge un nivel European în tehnologie şi organizareaactivităţii", mai transmit sindicaliştii.

Nu în ultimul rând, aceştia consideră că ar fi inacceptabil ca, în timp ce companiile româneşti şi salariaţii acestora sunt plătitori de taxe pentru susţinerea economiei din România, respectiv pentru protejarea locurilor de muncă din industria internă, un astfel de contract pentru proiectul BRUA ar putea fi atribuit unei companii din afara Uniunii Europene, în acest fel fiind finanţate locuri de muncă din alte ţări din lume.

"Cine va plăti preţul pentru închiderea unor capacităţi de producţie din industria producătoare de oţel, dacă un proiect de importantă publică cum este BRUA, finanţat cu fonduri europene şi bani publici, va fi atribuit unor furnizori din afara Uniunii Eupene? Pentru angajaţii ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, atribuirea contractului de achiziţie publică în baza prevederilor legale este vitală din perspectiva salvării locurilor lor de muncă, luând în considerare producţia ce scade în fiecare an din cauza importurilor masive la preţuri necompetitive din afara UE", susţin sindicaliştii.

Astfel, aceştia solicită atât autorităţilor locale, cât şi celor naţionale să găsească soluţii pentru că atribuirea contractului de achiziţie publică ce face obiectul procedurii de licitaţie organizate deTrangaz S.A. Mediaş pentru proiectul BRUA să se efectueze astfel încât atât fondurile europene, cât şi cele din bani publici care finanţează acest proiect să nu fie folosite pentru finanţarea unor importuri de produse din oţel la preţuri de dumping din ţări din afara Uniunii Europene, respectiv pentru finanţarea unor locuri de muncă din ţări care nu fac parte din UE, ci să fie folosite însprijinul economiei româneşti.

Sindicaliştii mai susţin că prin participarea ArcelorMittalTubular Products Galaţi la realizarea acestui proiect, se poate contribui la susţinerea economiei locale şi naţionale, securizarea locurilor actuale de muncă şi, chiar mai mult, la crearea de noi locuri de muncă, având în vedere căaproximativ 70% din valoarea acestui proiect va fi realizată de companii dinRomânia.

ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, societate ce face parte din grupul ArcelorMittal, a depus o ofertă în cadrul procedurii de licitaţie organizată de Societatea Naţională de Transport Gaze NaturaleTRANSGAZ S.A. Mediaş pentru proiectul “Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport în direcţia Bulgaria-România-Ungaria-Austria, lucrările de execuţie faza I (“BRUA”), având că subcontractori, printre alte companii, societatea Sară S.R.L. şi ca terţ susţinător ArcelorMittal GalaţiS.A. În continuare, sindicaliştii vor organiza o acţiune deprotest similară şi pe 7 noiembrie, la Bucureşti, în faţă sediului Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.