Trei studenţi şi trei profesori de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi au realizat un baton proteic din izolat din soia şi un concentrat din zer, cu care echipa a câştigat deja faza naţională a concursului de inovaţii alimentare Ecotrophelia şi urmează să participe la faza finală a competiţiei de la Londra. Batonul nu este încă pe piaţă, însă în curând el ar putea fi găsit în rafturile magazinelor la un preţ de circa 5 lei.
Echipa, formată din studenţii Marian Neculau, Cristian Dragomir şi Ramona Ifrim, sub coordonarea prof. dr. ing. Petru Alexe, dr. ing. Livia Manţog şi asist. ing. Ina Vasilean, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, a realizat batonul proteic, denumit HIPROBAR, după o muncă de aproape doi ani.
Batonul a fost realizat dintr-un izolat proteic de soia şi un concentrat proteic de zer, din care s-a făcut un mix proteic calculat, având totodată un conţinut ridicat de aminoacizi şi minerale.
"Baza produsului este din două surse proteice: un izolat din soia şi un concentrat din zer. S-a realizat un calcul în urma analizei aminoacizilor din cele două surse, permiţându-ne să obţinem o pondere din cele două surse pentru a obţine cea mai sănătoasă şi cel mai echilibrat mix din cele două surse. Are un conţinut ridicat de minerale, este dulce...am înlocuit zahărul cu miere şi merişoare. Are un gust plăcut din surse sanătoase, fibre din citrice, dar şi din merişoare", a spus, miercuri, Cristian Dragomir, unul dintre studenţii care a lucrat intens pentru realizarea acestui baton.
Totodată, profesorii coordonatori au afirmat că îşi doresc ca acest produs să nu fie consumat doar de sportivi, ci de către populaţia activă în general.
"Conceptul a pornit de la dorinţa de a scoate batonul proteic din consumul de nişă. Am dorit să realizăm un produs echilibrat în aminoacizii esenţiali şi să îl propunem întregii populaţii active. Vrem să propunem o gustare sănătoasă între mese cu produsul respectiv, o gustare care să asigure necesarul de proteine, dar nu oricare conţinut de proteine, ci proteine de înaltă calitate echilibrate în aminoacizii esenţiali. Mai mult, plecând de la conţinutul ridicat de proteine am dorit să aducem şi o funcţionalitate a produsului astfel încât să asigurăm şi un conţinut bogat în fibre alimentare care e semnificativ mai mare comparativ cu al altor batoane proteice de pe piaţă şi propunem un conţinut ridicat în aminiocizi şi minerale", a spus profesorul Livia Manţog.
Potrivit profesorilor, proteina conţinută este una echilibrată şi înaltă calittativ.
"Faţă de alte produse are proteina echilibrată ceeea ce nu au multe batoane de pe piaţă. A fost făcut un calcul al unui mix proteic astfel încât să ajungem la această calitate superioară a proteinei. Nu întâmplător au fost alese cele două surse şi a fost calculat raportul optim astfel încât să obţinem proteina de înaltă calitate. Dar ceea ce îl face valoros, acest produs este funcţional: are fibre şi antioxidanţi şi este recomandat persoanelor active", a spus Ina Vasilean.
Cu acest produs echipa a reuşit să câştige faza naţională a concursului Ecotrophelia 2017, care a avut loc anul acesta la Suceava, urmând să participe la faza finală a competiţiei în luna noiembrie la Londra, unde sunt premiate cele mai valoroase inovaţii alimentare.
"Eu chiar cred că produsul poate să câştige şi faza internaţională. Firma care a încercat şi încearcă să implemnteze acest produs a fost mereu alături de noi, a fost la Suceava şi va participa şi la manifestarea de la Londra. Acolo concursul internaţional este numai cu juriu din mediul economic şi acolo contează cel mai mult aplicabilitatea unui asemenea produs şi efectul pe care îl va avea în mediul economic", a spus profesorul Petru Alexe.
Batonul nu este încă pe piaţă, însă în curând el ar putea fi găsit în rafturile magazinelor la un preţ de circa 5 lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.