Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria şi-a schimbat denumirea în Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, joi seară, în cadrul Galei din Inima pentru Viitor, aflată la cea de-a cincea ediţie. Fondatorul Wargha Enayati a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că studenţii la Medicină îşi pierd entuziasmul în timpul facultăţii, pentru că nu primesc nici un fel de ”educaţie morală ca medici” în această perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gala din Inima pentru Viitor, eveniment caritabil, a avut loc în prezenţa a aproximativ 300 de persoane şi a inclus licitaţii silent şi live în sprijinul activităţilor fundaţiei în următorul an. Gala s-a încheiat cu un concert al trupei Taxi.

”Tinerii studenţi intră cu un entuziasm mare la facultatea de Medicină. Pentru că nu primesc niciun fel de educaţie morală ca medic, acest entuziasm se pierde. Funcţia cea mai mare pe care o avem noi ca medici şi în sistemul universitar este să le dăm studenţilor ideea de continuare a empatiei faţă de pacienţi şi să vadă pacienţii nu ca pe obiecte, ci ca pe fiinţe”, a spus Wargha Enayati.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Enayati s-a referit şi la motivul pentru care tinerii medici ar trebui să rămână în ţară: ”Pentru că aici poţi să construieşti. În străinătate nu poţi să construieşti. Creează-ţi condiţiile. E la fel cum dăm vina pe politicieni. Fă-ţi, schimbă tu soarta ta”.

”Sunt multe iniţiative care ajută acum ca medicii să se întoarcă în ţară. Sigur că şi privatul ajută mult în zona aceasta şi este deja un loc în care mulţi medici din străinătate se simt bine. Sigur încercăm să deschidem ochii medicilor români din străinătate că acum sunt posibilităţi şi financiare mult mai mari decât în trecut”, a precizat el.

La licitaţii au fost incluse, între altele: un tricou al brazilianului Ronaldo oferit de Gică Popescu (preţ de pornire 500 de euro, preţ de listă 3.500 de euro), un tricou şi set de mingi cu semnătura Simonei Halep (preţ de pornire 550 de euro), un costum de gimnastică semnat de Cătălina Ponor (preţ de pornire 100 de euro), o minge de fotbal semnată de Ciprian Marica (preţ de pornire 100 de euro), un tricou semnat de Ilie Năstase (preţ de pornire 300 de euro), o rachetă de tenis semnată Victor Hănescu (preţ de pornire 150 de euro), naiul lui Gheorghe Zamfir (preţ de pornire 250 de euro, preţ de listă 1.000 de euro), dar şi un troler de călătorii cu design semnat de Cătălin Botezatu (preţ de pornire 30 de euro) şi o geantă din piele semnată de Mihai Albu (preţ de pornire 150 de euro).

Foto: Ana-Maria Aniţoiu
Foto: Ana-Maria Aniţoiu

Între opţiunile participanţilor la aceste licitaţii s-au mai numărat vouchere, sejururi, tablouri, obiecte de decor, bijuterii, obiecte vestimentare şi altele.

De asemenea, în cadrul licitaţiei live a fost inclusă plata salariului unui medic ecografist care să lucreze cu normă întreagă (8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, 20 de zile pe lună), cu un ecograf performant recent achiziţionat pentru fundaţie.

”Din păcate medicii noştri sunt extrem de prost plătiţi. Noi sperăm să reuşim să strângem pentru acest medic suma de 4.000 de lei net pe lună pentru cât de multe luni vom reuşi”, a spus Cristiana Mateoiu, CEO al fundaţiei.

”Am reuşit să achiziţionăm în sfârşit un ecograf performant, general, care să poată acoperi toate nevoile pacienţilor noştri. Este un vis împlinit, deoarece nevoia de ecografie este uriaşă în România. Este o procedură care nici măcar nu este decontată de către Casa de Asigurări, cu atât mai mult vă imaginaţi că pacienţii noştri sociali nu îşi permit să facă această investigaţie. Avem mii de oameni care aşteaptă această ecografie. Problema de care continuăm să ne lovim este faptul că nu avem medic care să poată să efectueze aceste investigaţii în mod constant. O avem deocamdată doar pe doamna doctor Ruxandra Vlădescu care vine şi face în mod voluntar câteva ore pe săptămână, dar nevoia este uriaşă. Drept urmare, în seara aceasta, la licitaţia live, ne-am gândit ca unul dintre serviciile licitate să fie salariul unui medic ecografist”, a mai spus Cristiana Mateoiu.

În urma licitaţiei live a fost strânsă suma de 18.000 de euro, între care cele mai mari sume au fost acordate pentru salariul pentru medicul ecografist, un fotoliu şi un laptop.

Foto: Ana-Maria Aniţoiu
Foto: Ana-Maria Aniţoiu

Directorul executiv al fundaţiei a anunţat că aceasta îşi schimbă denumirea în Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria. ”În fiecare zi inovăm pe piaţa serviciilor medicale sociale”, a argumentat ea.

”Am oferit 15.800 de consultaţii, investigaţii şi analize medicale din octombrie anul trecut (până în octombrie 2017, n.r.) pentru peste 4.500 de pacienţi”, a precizat Mateoiu.

Ea a anunţat şi că pe 6 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc cea de-a doua ediţie a concertului de sărbători pe care fundaţia îl va organiza şi anul acesta în cadrul Teatrului Evreiesc de Stat. Soprana Mariana Nicolesco va cânta alături de laureaţii Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée.

Wargha Enayati a precizat că aproximativ 10% din populaţia din Bucureşti nu are asigurare medicală.

”În Bucureşti avem cam 10% din populaţie care nu au nici un fel de asigurare. Nu înseamnă că toţi stau pe stradă, dar e probabil că un număr mare şi care nu stau pe stradă – nu au nici un fel de posibilitate de servicii medicale de niciun fel. Noi încercăm să adunăm şi bani pentru medicamente, pentru că nu poţi să scrii o reţetă şi să îi trimiţi la farmacie, pentru că nu au bani şi nu fac tratamentul respectiv”, a spus el, adăugând că îşi doreşte să atragă medici şi asistente medicale care să facă voluntariat.

”În multe domenii reuşim. De exemplu în stomatologie merge cel mai bine, dar avem încontinuu de schimbarea mentalităţii mai ales în lumea medicală de a face voluntariat”, a mai spus Enayati.

Melania Medeleanu, gazdă a galei, a precizat că anul acesta fundaţia îşi propune pe de o parte să menţină serviciile pe care le are, dar va acorda un interes şi mai mare de acum înainte programelor de prevenţie, cu ajutorul ecografului şi unui ecocardiograf pe care le-a primit cu sprijinul unor companii.

Wargha Enayati a menţionat în cadrul galei că au trecut şase ani de acitivtăţi ai fundaţiei, cu zeci de mii de consultaţii şi servicii medicale oferite celor nevoiaşi, la Policlinica Socială Baba Novac şi Policlinica Sala Palatului, dar şi cursuri şi meditaţii pentru copii, la Centrul educaţional Băneasa şi Afterschool Clinceni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.