Fregata "Regina Maria", la bordul căreia se află 110 persoane confirmate cu COVID-19, a acostat, vineri dimineaţa, în Portul Constanţa, urmând ca toţi militarii infectaţi să fie evaluaţi la Spitalul Militar Modular de Intervenţie şi Tratament din Constanţa, iar medicii vor decide dacă ei vor fi internaţi sau izolaţi la domiciliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Forţele Navale Române au transmis, printr-un comunicat de presă, că fregata "Regina Maria” şi-a încheiat, mai repede decât era planificat, misiunea NATO la care participa, în Marea Mediterană, după apariţia primelor două cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, la sfârşitul săptămânii trecute. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
"Nava a acostat vineri, 13 noiembrie, în portul militar Constanţa, după care a fost pusă în aplicare procedura operaţională pentru identificarea şi managementul persoanelor simptomatice/ asimptomatice sosite în ţară, elaborată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Dintre cei 235 de membri ai echipajului prezenţi la bord, 110 persoane au fost confirmate cu infecţie SARS CoV-2, la testarea realizată luni, 9 noiembrie, în Turcia. În timpul marşului de întoarcere în ţară, nu au apărut probleme deosebite în starea de sănătate a militarilor de la bord, majoritatea dintre cei infectaţi fiind asimptomatici şi doar patru persoane cu simptome uşoare COVID-19 (tuse, subfebrilitate, pierderea gustului şi mirosului)”, se arată în comunicatul Forţelor Navale. 
 
Sursa citată a menţionat că, potrivit procedurii în vigoare, toţi militarii infectaţi de la bordul fregatei vor fi evaluaţi medical la Spitalul Militar Modular de Intervenţie şi Tratament (SMMIT), instalat pe Stadionul "Portul” din Constanţa, urmând ca medicii militari să decidă care va fi modalitatea de acţiune, intervenţie şi tratament, respectiv internarea în facilitatea medicală, izolarea la domiciliu sau izolarea instituţionalizată.
 
 
Ceilalţi militari din echipajul navei, care au avut rezultat negativ la testarea RT-PCR pentru SARS CoV-2, dar au fost, pe timpul marşului spre România, în contact direct cu militarii confirmaţi COVID-19, vor intra în carantină instituţionalizată, urmând a fi retestaţi, potrivit metodologiei de supraveghere a infecţiei cu noul coronavirus. 
 
"Dacă, în perioada de carantinare, vor exista persoane cu simptome COVID-19, se va aplica procedura operaţională legală pentru managementul acestei maladii”, au precizat reprezentanţii Forţelor Navale. 
 
Ministerul Apărării Naţionale anunţa, marţi, printr-un comunicat de presă, că nava participa, începând din 27 octombrie, la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).
 
Sursa citată menţiona că situaţia medicală a debutat în 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea portului Aksaz, din sudul Turciei, când doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19. 
 
"Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii, cei doi militari, un soldat profesionist şi un maistru militar, fiind izolaţi şi primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceştia au fost repatriaţi, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operaţii maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Ei au fost internaţi în facilităţile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 şi internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infecţia cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti”, preciza MApN. 
 
În 8 noiembrie, fregata a acostat în baza militară turcească din Aksaz, pentru refacerea capacităţii de luptă şi pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare. 
 
Astfel, în 9 noiembrie, tot echipajul fregatei "Regina Maria” a fost retestat (RT-PCR) pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, iar la bordul navei au fost dezinfectate toate spaţiile interioare şi au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea şi tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme uşoare de manifestare a bolii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.