Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că una dintre cauzele apariţiei rezistenţei la tratament este administrarea incorectă a antibioticelor, el precizând că, dacă nu sunt luate cum şi când trebuie, medicamentele fac mai mult rău decât bine.
"Una dintre cauzele apariţiei rezistenţei la tratament este administrarea incorectă a antibioticelor. Spre exemplu răceala, virozele respiratorii, gripa sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente, ceea ce înseamnă o utilizare incorectă. Populaţia trebuie să ştie că, dacă nu sunt administrate atunci când trebuie şi cum trebuie, fac mai mult rău decât bine. Nu trebuie administrat antibiotic în tratamentul unei infecţii virale. Sigur, infecţiile virale netratate la timp se pot suprainfecta bacterian, moment în care se iniţiază tratamentul cu antibiotice", a declarat, joi, medicul Florin Roşu.
El consideră că este responsabilitatea medicilor să răspundă întrebărilor pacienţilor nedumeriţi şi să le explice de ce nu trebuie utilizate antibiotice.
"Medicul trebuie să-i clarifice diagnosticul, dar şi tratamentul instituit. Mai mult, este necesar să îi explice de ce nu trebuie să utilizeze antibiotic, dacă pacientul este nedumerit că nu i s-a recomandat. Pacientul trebuie să înţeleagă că în cazul infecţiilor virale simple, antibioticele nu reprezintă tratamentul corect, din contră, pot avea repercusiuni asupra organismului. Tocmai de aceea, este bine ca medicul şi pacientul să formeze o echipă bazată mai ales pe încredere", a precizat managerul spitalului ieşean, Florin Roşu.
Totodată, el a susţinut că "o decizie privind eliberarea antibioticelor pe bază de reţetă specială pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistenţa bacteriană tot mai crescută la antibiotice".
"Dacă nu facem asta se va ajunge în situaţia în care nu vor mai exista soluţii terapeutice pentru cazurile grave", a adăugat medicul ieşean.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma recent, la Timişoara, că nu se pune problema de interzicere a consumului de antibiotice, pentru că antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie. El arăta că se doreşte ca în momentul în care o farmacie eliberează antibiotic, acest lucru să fie consemnat, iar o reţetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic şi trebuie găsită o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.