Timp de zece ani călugărul Sebastian Jitaru a agresat şi violat mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” de la Huşi. Abuzurile sale au fost trecute cu vederea de episcopul Cornel Onilă, care i-a oferit călugărului ranguri clericale şi putere, ierarhul BOR fiind şantajat cu propriu-i nărav, relatează jurnaliştii din proiectul Să fie lumină, specializat în investigaţii despre cultele din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 21 decembrie 2020, episcopul (retras) Cornel Onilă şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar. Rechizitoriul întocmit în cauză mai dispune şi chemarea în instanţă, ca părţi responsabile, a instituţiilor BOR care au găzduit şi tolerat abuzurile, scriau atunci jurnaliştii din proiectul ”Să fie lumină”, care afirmau că este pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol, o altă premieră fiind aceea că o eparhie BOR, Episcopia Huşilor, este chemată să răspundă în instanţă pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea şi de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.

Să fie lumină a prezentat, în 2019, poveştile lui Tudor şi Bogdan. Tudor a fost agresat de Jitaru în 2009, iar Bogdan violat în 2010. Mărturiile lor se regăsesc şi la dosarul cauzei trimise în judecată.  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La vremea când i-a abuzat pe alţi doi tineri, Dragoş şi Paul, Jitaru era în plină ascensiune ierarhică. În 2014 devine protosinghel, iar în 2016 primeşte rangul de Arhimandrit, la propunerea episcopului Corneliu, scriu jurnaliştii Să fie lumină. Simţindu-se puternic, Jitaru devine din ce în ce mai agresiv şi ameninţător. Şi tot mai abuziv, scriu jurnaliştii.

Pe Paul, călugărul Jitaru l-a agresat, abuzat şi violat timp de doi ani, din mai 2015 până în iunie 2017. Din 2016, Jitaru era deja arhimandrit, rang monahal superior obţinut prin însăşi decizia Sfântului Sinod al BOR. 

Încercările abuzive ale lui Jitaru s-au îndreptat de-a lungul anilor şi asupra altor elevi de seminar cu vârste cuprinse între 15-17 ani.

Potrivit rechizitoriului, este vorba de alţi cinci elevi de seminar pe care Jitaru i-a întrebat în cadrul spovedaniei dacă se masturbează, dacă au întreţinut relaţii sexuale, dacă sunt atraşi de sexul cu băieţi, băieţi pe care i-a pipăit în diverse momente sau i-a invitat la un suc în chilia sa. 

Tot rechizitoriul arată că Sebastian Jitaru a refuzat să se apere în faţa acuzaţiilor punctuale de agresiune şi viol aduse de procurori. Nu a cerut administrarea niciunui mijloc de probă în apărarea sa.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.