Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" afirmă că interzicerea detaşărilor din sistemul privat în sistemul de educaţie, aşa cum prevede OUG nr. 1/2020, ar putea duce la blocarea activităţii în unele instituţii de învăţământ, inclusiv la neplata salariilor, întrucât unele şcoli au contabili detaşi din mediul privat. Ministerul Educaţiei arată că un raport făcut de inspectoratele şcolare indică faptul că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii reprezintă 1,53% din numărul posturilor din învăţămânul preuniversitar.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" solicită Guvernului să găsească de urgenţă o soluţie astfel încât activitatea din unităţile din învăţământ să nu fie perturbată de prevederile Art. III din OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Potrivit acestui act normativ, toate detaşările încetează imediat ce ordonanţa de urgenţă intră în vigoare, arată sindicaliştii, într-un comunicat de presă transmis vineri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În condiţiile în care Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu vor găsi o soluţie de urgenţă, riscăm ca în multe unităţi de învăţământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detaşaţi din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unităţi de învăţământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, şoferi de microbuz şcolar sau fochişti. FSE Spiru Haret nu a susţinut niciodată practica detaşărilor pe posturile didactice auxiliare şi nedidactice însă, în situaţia actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret".
Potrivit sursei citate, OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativ prevede, la Art. III, că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept.
La rândul său, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis că a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti o analiză cu privire la impactul aplicării prevederilor punctului 20, Art. III, alin. (1) şi (2) din OUG nr.1/2020, prin care se stipulează că detaşările se pot se realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.
"Rezultatele raportului realizat de către inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti evidenţiază că numărul posturilor care se vor vacanta prin aplicarea prevederii menţionate anterior reprezintă 1,53% din numărul posturilor didactice auxiliare şi nedidactice din sistemul de învăţământ preuniversitar", a arătat MEC.
Inspectorii şcolari generali vor monitoriza desfăşurarea activităţii unităţilor de învăţământ şi vor lua toate măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile legale, a precizat ministerul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.