Federaţia "Solidaritatea Sanitară" solicită scutirea de la plata CASS pentru toţi angajaţii din Sănătate, susţinând că sunt zeci de funcţii în acest domeniu cu un salariu de bază net mai mic decât al unui salariat necalificat din construcţii. "(...) solicităm ca, în mod nediscriminatoriu, tratamentul fiscal de care trebuie să beneficieze lucrătorii din sănătate să devină asemănător cu cel de care beneficiază lucrătorii din construcţii", arată sindicaliştii.
Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" arată, vineri, într-o postare pe Facebook, că zeci de funcţii din sistemul sanitar privind personalul medico-sanitar şi TESA au salariul de bază net mai mic decât al unui salariat necalificat din construcţii.
"Aceasta este imaginea reală a salariilor de bază din sănătate, nu cea vânturată pe diferite canale de către unii politicieni", susţin ei, ataşând tabele cu salariile la care fac referire.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Dacă principiul importanţei sociale a muncii constă în faptul că salarizarea (inclusiv scutirea de contribuţii şi impozit deoarece influenţează netul) se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor cum este posibil ca o funcţie de specialitate din sistemul sanitar să fie renumerată sub nivel unui muncitor necalificat?", adaugă aceştia.
Sindicaliştii de la "Solidaritatea Sanitară" afirmă că au solicitat Ministerului Sănătăţii şi Guvernului scutirea de CASS (10%) pentru toţi lucrătorii din sănătate, întrucât angajaţii din alte sectoare de activitate beneficiază de reduceri fiscale, printre care şi scutirea de contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar cei din sănătate nu beneficiază de nicio facilitate specifică sectorului.
Solicitarea a fost prezentată şi în Comisia de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii, în şedinţa de joi.
"Justificarea cel mai des întâlnită, că se doreşte a asigura forţa de muncă necesară în construcţii prin asigurarea unui venit minim rezonabil, nu se susţine deoarece reducerile fiscale se aplică până la salariul de 30.000 lei/ lună, salariatul până la această sumă plătind 0 impozit, 0 CASS si doar 21,25% CAS (reducere cu 3,75%) iar angajatorul benefeciază de reducerea cotei contribuţiei asiguratorii pentru muncă, precum şi de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate în cazul condiţiilor deosebite de muncă sau în cazul condiţiilor speciale de muncă. Trebuie să menţionăm că scutirea de CASS, cu efecte directe asupra finanţării sistemului de sănătate, nu o întâlnim doar la salariaţii din sectorul construcţii ci şi în cadrul altor salariaţi din alte sectoare (de ex. în sectorul Culte personalul monahal al cultelor recunoscute). Astfel având în vedere faptul că sistemul public de sănătate reprezintă un sector prioritar dovedit şi prin rolul jucat în combaterea epidemiei timp de doi ani de zile solicităm ca, în mod nediscriminatoriu, tratamentul fiscal de care trebuie să beneficieze lucrătorii din sănătate să devină asemănător cu cel de care beneficiază lucrătorii din construcţii", subliniază sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.