Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere preşedintelui Klaus Iohannis să promulge modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale, prin care sunt aduse o serie de îmbunătăţiri învăţământului preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, unele la propunerea sindicatelor. Potrivit legii, se reduce considerabil numărul de copii la clase sau grupele de creşă şi vor exista mai mulţi consilieri şcolari, ceea ce va duce la creşterea calităţii în învăţământ.
FSLI solicită preşedinteleui Klaus Iohannis să promulge Legea L159/2019, adoptată luni de Senat, care aduce modificări importante în învăţământ.
Sindicaliştii menţionează principalele modificări care vor duce la creşterea calităţii actului educaţional:
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reducerea numărului de elevi la clasă - Potrivit solicitărilor noastre, a fost stabilit ca grupele din creşe sau alte forme de educaţie antepreşcolară vor avea maximum 8 copii, în grădiniţe maximum 17, în timp ce clasele din învăţământul primar vor avea cel mult 22 de elevi, iar în învăţământul gimnazial şi liceal maximum 26. Doar în cazuri excepţionale poate fi suplimentat numărul de elevi la clasă cu cel mult doi. Considerăm că această modificare era absolut necesară, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu situaţii absurde în care avem clase cu 36 sau 38 de elevi sau grupe de învăţământ preşcolar unde numărul de copii putea să ajungă şi la 40. Un act educaţional de calitate nu poate fi făcut cu un număr atât de mare de copii sau de elevi, de care trebuie să se ocupe un singur cadru didactic.
Mai mulţi consilieri şcolari în educaţie - O altă modificare importantă adusă Legii Educaţiei Naţionale se referă la reducerea numărului de elevi/preşcolari de care se poate ocupa un consilier şcolar. Se crează premisele angajării consilierilor şcolari şi în mediul rural. Un consilier şcolar care are acum obligaţia să lucreze chiar şi cu 2.000 de elevi, va lucra cu un număr maxim de 500 de elevi sau 300 de preşcolari. Este una dintre măsurile prin care sperăm că violenţa de orice formă va fi redusă în unităţile de învăţământ.
Modificări privind norma didactică - Prin aplicarea acestei legi, în norma didactică de predare pot fi incluse şi activităţi de pregătire pentru evaluări/examene naţionale şi/sau pentru obţinerea performanţei educaţionale, precum şi cele de învăţare remedială.
”Copiii de doi ani pot fi înscrişi la grădiniţă, iar pentru prima dată, statul acordă bani, prin costul standard, pentru aceşti copii, unităţilor de învăţământ”, au transmis sindicaliştii.
Cadrele didactice care realizează activitatea de mentorat va avea norma didactică de predare redusă cu 2-4 ore/ săptămână, în funcţie de stagiarii pe care îi are în coordonare.
"Aceste modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale şi pe care federaţia noastră le-a înaintat Comisiei pentru Educaţie din Senatul României sunt menite să îmbunătăţească nu doar activitatea colegilor noştri, ci calitatea actului educaţional în întregime. Nu putea vorbi de calitate în situaţia în care un singur cadru didactic are la clasă 34-38 de elevi. E clar că nu are cum, omeneşte vorbind, să le acorde în mod egal tuturor atenţia cuvenită. Prin urmare, reducerea numărului de elevi era o obligaţie pentru educaţia din România. O altă problemă extrem de importantă pe care reuşim să o remediem este cea privind creşterea numărului de consilieri şcolari, de care elevii au mare nevoie. Sperăm că Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va promulga această lege, înţelegând urgenţa unor măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate de multă vreme în educaţie", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.
Senatul a adoptat, în şedinţa de luni, cu 73 de voturi ”pentru” şi 34 de abţineri Legea 159/2019, depusă de UDMR care prevede modificarea şi completarea a unor acte normative în domeniul educaţiei
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.