Federaţia SANITAS afirmă că, analizând modifiările legii carantinei şi izolării pe traseul legislativ, a constatat că, atât guvernanţii, cât şi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, au pus mână de la mână şi au încărcat fără discernământ desaga şi aşa plină de responsabilităţi a salariaţilor din sănătate. Membrii Federaţiei reproşează că li se încalcă drepturile, putând fi detaşaţi fără a-şi da acordul, reproşează ”supraîncărcarea cu obligaţii aproape anti-sociale a medicilor” care sunt responsabili de trimiterea în carantină sau izolare a persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus, precum şi încălcarea sau limitarea unor drepturi cetăţeneşti. Concluzia lor este că, prin acest proiect de lege, se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relaţiilor de muncă şi inchizitori din punct de vedere al obligaţiilor la locul de muncă şi cer Senatului să corecteze „aberaţiile” din textul legii.
”Studiind modificările proiectului de lege, pe traseul legislativ, am constatat că atât guvernanţii cât şi parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, au pus mână de la mână şi au încărcat fără discernământ desaga şi aşa plină de responsabilităţi a salariaţilor din sistemul sanitar! Şi dacă nu le-a fost suficient să fie numiţi torţionari, de acum vor putea fi numiţi şi distrugători de familii, de bunuri, din moment ce medicii vor fi obligaţi să decidă asupra libertăţii populaţiei, a confiscării/distrugerii bunurilor celor suspecţi şi, apoteotic, asupra trimiterii minorilor în grija asistenţei sociale!”, afirmă membrii federaţiei.
Federaţia SANITAS afirmă că a urmărit cu interes şi stupoare, în ultimele 3 zile, traseul legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
”Interesul nostru este relativ, în principal, la următoarele aspecte, devenite deosebit de grave pe parcursul ultimelor 4 luni: Încălcarea în continuare a drepturilor personalului medical şi auxiliar din sistemul sanitar public de stat şi cel de asistenţă socială (vezi art. 15, alin. 3 – care permite detaşarea personalului medical şi auxiliar fără acordul acestuia); Supraîncărcarea cu obligaţii aproape anti-sociale a medicilor (vezi art. 6, alin. 2 şi 3, art. 7, alin. 8 şi 9) care vor fi responsabili de trimiterea în izolare/carantină a persoanelor suspecte! Încălcarea/limitarea în continuare a unor drepturi cetăţeneşti!”, afirmă personalul medical.
Salariaţii din sănătate consideră că ”se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relaţiilor de muncă şi inchizitori din punct de vedere al obligaţiilor la locul de muncă”.
Ei spun că personal medical este deja epuizat psihic şi fizic, iar legiuitorii nu dau niciun semn că s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncă pentru cei ce tratează COVID-19 de mai bine de 4 luni, un nou normativ de personal sau posibilităţi de recuperare a capacităţii de muncă pentru soldaţii în alb aflaţi în linia întâi!
”Solicităm Senatului României să analizeze cu atenţie acest proiect de act normativ şi să corecteze toate anomaliile pe care este pe cale să le legifereze, înainte ca personalul din spitalele publice de stat, contaminat în număr nepermis de mare cu noul virus, epuizat şi supraîncărcat de reponsabilităţi să capituleze”, conchide Federaţia Sanitas.
Legea privind carantina şi izolarea propusă de Guvern a trecut de Camera Deputaţilor, cu numeroase amendamente susţinute de PSD, fiind acum la Senat, unde a fost discutată în Comisia juridică, însă la Senat, votul a plen a fost amânat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.