Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi, în urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs în Vrancea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.
Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ultimele date estimate de către organizatorii exerciţiului Seism 2018. Toate autorităţile sunt alertate.
”În urma cutremurului produs în această dimineaţă, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparţin instituţiilor publice de la nivelul municipiului Bucureşti, dar şi imobile de locuit, printre care şi clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime”, a declarat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, s-a cerut instituirea stării de urgenţă.
”În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am solicitat, şi a fost aprobat de către doamna prim-ministru, trimiterea către preşedintele României, soliciutareade instituire a stării de urgenţă care este necesară pentru noi pentru a putea interveni corect şi pentru a puteastabili şi implementa toate măsurile care sunt necesare. Cererea a pşecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea strării de urgenţă pentru o durată de 15 zile”, a mai spus Arafat.
Acesta a explicat că s-a cerut sprijin internaţional - echipe de căutare-salvare, echipe medicale de urgenţă, spitale mobile. De asemenea, s-au solicitat imagini satelitare şi se ia în calcul solicitarea de ajutor internaţional pentru evacuarea victimelor pe calea aerului.
În cadrul exerciţiului, a fost făcut şi un invenytar al paturilor disponibile în spitale, 280 de paturi libere fiind în secţiiule de ATI din întreaga ţară. În plus, dacă situaţia o impune, pot fi eliberate peste 1.500 de paturi în spitale pe care sunt persoane a căror stare de sănătate permite externarea de urgenţă.
Către Bucureşti se deplasează sute de maşini de intervenţie şi ambulanţe din întreaga ţară, deplasarea făcându-se în baza concepţiei de intervenţie în situaţie de seism major, nefiind nevoie de un ordin explicit în acest sens. O parte din forţe, din judeţele Teleorman, Covasna şi Braşov acţionează deja la nivelul municipiului Bucureşti. Alte forţe ISU din judeţele neafectate de seism sunt în deplasare spre zonele afectate.
Tot personalul din unităţile Agenţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale de la trei unităţi din Bucureşti şi zonele limitrofe sunt în dispozitiv.
Organizatorii exerciţiului au mai anunţat că sunt pregătite căsuţe, corturi şi alimente de primă necesitate pentru populaţia afectată.Toate structurile sunt în contact cu agenţii economici şi stabilesc eşaloanele de intervenţie la nivelul utilajelor pentru construcţii. De asemenea, sunt pregătite medicamente şi alte dispozitive medicale, care vor fi utilizate în funcţie de necesar.
”Forţele şi mijlocele pentru situaţii de urgenţă se află în teren pentru salvarea persoanelor aflate în situaţii de risc şi se fac toate eforturile necesare pentru ca numărul de victime să fie cât mai mic. În sprijinul structurilor profesioniste de intervenţie se află şi celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale”, au transmis reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
Poliţia Rutieră a acţionat pentru fluidizarea traficului rutier în zonele afectate şi pentru a permite intervenţia echipelor de salvare.
La nivelul Jandarmeriei Române s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale pentru 12 unităţi.
De asemenea, structurile specializate din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie au acţionat, în cadrul exerciţiului, cu efective pentru asigurarea ordinii publice şi acordarea de sprijin la sediul central al IGSU şi al Ambulanţei Bucureşti-Ilfov. Efective din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti au executat misiuni de ordine publică, evacuare şi triere la spitalul Floreasca.
La ora transmiterii acestei ştiri, Ministerul Apărării Naţionale a început instalarea spitalului de campanie ROL2 în poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.