Oameni din toată ţara aşteaptă, de mai bine de o lună, să afle dacă se pot pensiona şi cu ce venituri. Dosarele lor zac în birourile Direcţiilor Judeţene de Pensii şi nu pot fi procesate pentru că software-ul implementat pentru noua lege a pensiilor nu funcţionează încă şi pentru calcularea noilor pensii, relatează Europa Liberă. Casa Naţională de Pensii spune că implementarea programului informatic se face în etape şi că, din octombrie, ar trebui să funcţioneze şi pentru viitorii pensionari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sute de oameni care şi-au depus dosarele de pensie la Casele Judeţene de Pensii aşteaptă să afle dacă întrunesc condiţiile de pensionare şi ce pensie vor avea, însă răspunsul pe care îl primesc este că momentan nu se pot procesa datele.

Problemele au apărut după 1 septembrie, odată cu noua Lege a pensiilor. Actul legislativ a schimbat fundamental modul în care sunt calculate pensiile şi modul în care sunt calculate perioadele de contributivitate, conform Europa Liberă.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) spune că implementarea noii legi în softul cu care lucrează instituţia se va face în etape: aşa a fost stipulat de la început în contractul încheiat cu firmele care au scris programul informatic.

„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a solutiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr. 360/2023, ultima etapă find în octombrie 2024”, transmite CNPP la solicitarea Europa Liberă.

Casa Naţională de Pensii a anunţat în aprilie cine este câştigătorul contractului de 12,6 milioane de lei (2,52 milioane de euro) pentru servicii de asistenţă tehnică, mentenanţă corectivă şi evolutivă pentru sistemul informatic integrat.

Selecţia s-a făcut în baza unui anunţ de participare, fără licitaţie şi a fost depusă o singură ofertă - Asocierea AROBS Systems (lider) şi Wing Leading Edge, care au semnat cu CNPP un contract valabil 24 de luni.

Ambele firme sunt cu tradiţie în dezvoltarea de aplicaţii software şi nu sunt la primul contract cu statul.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.