Medicul Elena Terecoasă, neurolog în cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, afirmă că, anual, aproximativ 55.000 de pacienţi români suferă un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, iar cel mult unu din zece bolnavi beneficiază de proceduri de revascularizare. În cazul celorlalţi, sunt foarte importante procedurile de recuperare după AVC.
Conform datelor furnizate de Elena Terecoasă, miercuri seară, la Medika Tv, în România există anual aproximativ 55.000 de pacienţi care suferă un accident vascular cerebral ischemic, iar cel mult 9-10% dintre aceştia pot beneficia de proceduri de revascularizare.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ceilalţi pacienţi cu accident vascular cerebral şi chiar şi aceştia care au beneficiat de acest tratament în faza acută, în primul rând trebuie să beneficieze de spitalizare în nişte compartimente dedicate pacienţilor cu accident vascular cerebral. Sunt nişte structuri care sunt recunoscute din punct de vedere organizatoric, legal şi oficial, se numesc unităţi de accidente vasculare cerebrale acute, care din păcate nu există într-un număr suficient în România. Ele se organizează în cadrul secţiilor de neurologie şi acolo pacientul cu accident vascular cerebral trebuie să beneficieze de un anumit tip de monitorizare, trebuie să beneficieze de asistenţă din partea unui personal medical care să aibă o pregătire specială în domeniul accidentelor vasculare cerebrale, iar ulterior, pacientul necesită o urmărire în continuare, atât prin medicul de familie, cât şi prin medici neurologi din cadrul ambulatoriilor de specialitate. Şi ce este foarte important este că pacienţii ar trebui să beneficieze în mare măsură, pacientul cu accident vascular cerebral va avea nevoie de un tratament de neurorecuperare, de un tratament de reabilitare care, din păcate, la acest moment este un punct nevralgic al domeniului accidentelor vasculare cerebrale în România”, a declarat Elena Terecoasă, la Medika Tv.
Medicul a explicat şi care este situaţia în ceea ce priveşte centrele medicale care fac intervenţii pentru pacienţii cu AVC.
”Nu stăm grozav, în sensul în care, în prezent, avem centre de tratament endovascular al accidentului vascular cerebral la Bucureşti, la Timişoara, la Oradea, la Târgu Mureş, la Sibiu, sperăm să avem, în curând, la Cluj, la Suceava. Şi cam atât. Vom vedea dacă vom putea avea, în curând, şi la Iaşi, un centru de tratament intervenţional. Însă, categoric, este nevoie de mai multe centre care să poată să acopere o populaţie cât mai mare de pe teritoriul României”, a spus Elena Terecoasă.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.