Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, consideră greşită ideea de a da încontinuu teme repetitive, care nu fac altceva decât să le tocească nervii elevilor şi să îi îndepărteze de şcoală şi spune că trebuie preîntâmpinate abuzurile şcolii faţă de timpul liber al elevilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ordinul (privind temele elevilor, n.r.) a fost semnat înainte de 1 decembrie, nu a fost postat pe internet, dar juridic vorbind îşi face efectele înainte de 1 decembrie. Se vor da şi în continuare teme. Să ştiţi că acest ordin nu se aplică automat şi va trebui ca şi părinţii sau comitetul de părinţi, elevii, să contribuie la aplicarea acestui ordin. Trebuie să facem distincţie între temele obligatorii şi temele suplimentare. Trebuie să preîntâmpinăm abuzurile şcolii faţă de timpul liber al elevilor", a spus Mircea Dumitru.

CITEȘTE ȘI Profesor: Dacă aplicăm acest ordin de ministru, copiii îşi vor dubla cantitatea de teme. Părerea mea este că de la o idee bună s-a ajuns la o idee populistă

Potrivit ministrului, astfel de acte normative au şi menirea de a-i educa pe educatori.

"Eu nu văd de ce nu se poate aplica aşa ceva în România de vreme ce se aplică în foarte multe alte ţări care au o şcoală mult mai bună ca a noastră. Înseamnă că abordarea calitativă este cea importantă şi suntem pe o cale greşită cu acest gen de a da încontinuu teme repetitive care nu fac altceva decât să le tocească nervii (elevilor, n.r.) şi să îi îndepărteze de şcoală", a spus ministrul.

CITEȘTE ȘI Profesor: Ordinul de ministru privind temele e precum carul înaintea boilor. Trebuie restructurată curricula, e prea stufoasă

Întrebat dacă există vreo sancţiune pentru cei care nu respectă acest ordin, secretarul de stat Monica Anisie a spus că "trebuie să fim responsabili".

"Trebuie să fim responsabili şi noi, cadrele didactice. Sunt părinţi care au semnalat abuzuri din partea profesorilor care dau temă obligatorie. Noi raţionalizăm timpul pentru temele obligatorii. Copilului, dacă doreşte să studieze mai mult, nu îi interzice nimeni acest lucru. Aceste teme pentru acasă, de cele mai multe ori, sunt copiate unul de la altul în clasă sau sunt rezolvate de către părinţi acasă. Acesta este adevărul. De ce nu vrem să îl recunoaştem? Acest ordin exista din 1999,  dar prevedea cinci-şase ore de muncă suplimentară acasă. Pe lângă şase-şapte ore cât au elevii la şcoală. Vi se pare că este normal, să se întâmple lucrul acesta? Mie mi se pare că nu este normal", a spus Anisie.

CITEȘTE ȘI Profesor de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, despre Ordinul ministrului vizând temele elevilor: Având de pregătit în medie patru materii pentru ziua următoare, este firesc un efort care depăşeşte şi capacitatea de muncă a unui adult

Ordinul minisrtrului Educaţiei prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore, la toate disciplinele, astfel încât timpul alocat de copii activităţilor şcolare să fie de 5-8 ore, iar în vacanţa elevilor din ciclurile primar şi gimnazial sunt excluse temele.

De asemenea, tema va fi diferenţiată: obligatorie şi suplimentară, cea obligatorie fiind de nivel mediu şi pentru toţi elevii, iar cealaltă, individuală şi diferenţiată.

CITEȘTE ȘI Profesor: Fără teme şi studiu suplimentar elevii nu pot ajunge la performanţă, dar trebuie să existe moderaţie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.