Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat, miercuri, referitor la cazul bărbatului cu arsuri care a murit în Belgia, că, în 22 ianuarie când s-a primit solicitarea de transfer, clinica AKH din Viena şi un spital din Graz au comunicat că nu au locuri. DSU afirmă că o clinică din Germania a cerut plata în avans a peste 460.000 de euro pentru a prelua pacientul, ulterior fiind găsit un loc în Belgia, pentru care s-a plătit, în 26 ianuarie, un avans de 50.000 de euro. Întrucât în acea zi aeronava făcea o altă misiune, iar în zilele următoare transferul nu s-a putut face din cauza condiţiilor meteo şi ulterior a unei defecţiuni a avionului, pacientul a fost dus în Belgia în 29 ianuarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit DSU, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 2063 din 2 decembrie 2020, pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Ministerul Sănătăţii iniţiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unităţi medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

"În acelaşi timp, la nivelul unităţilor sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, se constituie comisii de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate, în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave. Comisia este formată din 3 membri şi anume, medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnaţi în prealabil prin decizie a directorului medical al unităţii sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave", arată sursa citată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comisia analizează dosarul medical şi, după caz, aprobă, motivând necesitatea, transferul pacientului pentru tratament în străinătate, pe baza criteriilor de internare în centrul pentru arşi şi a criteriilor de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arşi.

Aprobarea Comisiei pentru transferul pacientului în străinătate se transmite Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea îndeplinirii atribuţiilor privind realizarea transferului pacientului. 

Pentru realizarea transferului pacientului în străinătate, structurile specializate ale Ministerului Sănătăţii colaborează cu structurile din componenţa, coordonarea sau coordonarea operaţională a Departamentului, potrivit modalităţilor stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Dat fiind faptul că până în acest moment Ministerul Sănătăţii nu a încheiat protocoale cu clinicile specializate de mari arşi din străinătate, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a continuat, ca şi până acum, să identifice locurile disponibile din clinicile din afara ţării în vederea asigurării continuării îngrijirilor şi tratamentelor care se impun categoriei vizate", precizează DSU.

Reprezentanţii DSU arată că, în 21 ianuarie, un pacient ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ca urmare a unui accident de muncă, a fost transferat cu un elicopter SMURD, în baza solicitării medicului curant, la secţia ATI a Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, Centrul de mari arşi, în vederea continuării îngrijirilor medicale.

În 22 ianuarie, la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a ajuns primul raport al comisiei de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, care în urma diagnosticului şi a altor informaţii medicale, a solicitat transferul pacientului în străinătate.

"Odată primită solicitarea de transfer a pacientului, personalul DSU din cadrul Serviciului de Monitorizare şi Coordonare Urgenţe Medicale, cu ajutorul ataşaţilor ministerului afacerilor interne, trimit prima solicitare de găsire a unui loc la AKH Viena pentru pacientul care prezenta arsuri. La această primă convorbire cu această unitate spitalicească de tratare a marilor arşi, AKH Viena, comunică telefonic că nu pot prelua alt pacient. Dat fiind răspunsul negativ venit din partea medicilor austrieci, reprezentanţii DSU solicită sprijin unităţii spitaliceşti din Graz pentru găsirea unui loc, dar din păcate răspunsul este negativ, motivând că nu au locuri disponibile", arată DSU.

Tot în 22 ianurie, a fost solicitat ajutor pentru găsirea unui pat disponbil din cadrul unei unităţi spitaliceşti din Berlin (Germania). "Răspunsul a fost afirmativ, aceştia puteau prelua pacientul, având condiţia ca plata tratamentului pe o perioadă de 30 de zile să fie efectuată în avans. După dovada efectuării plăţii, pacientul putea fi transferat. Facem precizarea că în urma Informării primite din partea clinicii, suma care trebuia plătită în avans era de 460.876 EUR", precizează sursa citată.

Între timp, familia a comunicat Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU MS) că se încearcă găsirea unui loc la o clinică din Belgia.

În 25 ianuarie, la nivelul DSU a ajuns o informare din cadrul unei clinici din Belgia (Charleroi) pe motivul că la acel moment exista loc disponibil pentru ca pacientul să poate fi preluat şi să i se acorde tratamentele de specialitate. De asemenea, era condiţionată inclusiv plata unui avans de 50.000 EUR.

"La acel moment, reprezentantul DSU, medic specialist în medicină de urgenţă, a vorbit cu medicul curant din Iaşi pentru a vedea starea pacientului şi totodată, pentru a cere numărul de telefon al aparţinătorului pacientului, pentru a-l putea informa despre locul liber identificat în Belgia şi totodată pentru a discuta despre plata avansului cerut de clinică. Soţia pacientului confirmă faptul că ştia de suma condiţionată de clinică şi nu ştie dacă angajatorul va plăti respectivul avans. De asemenea, medicul din cadrul DSU îi relatează totodată soţiei pacientului ars faptul că poate să contacteze Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă oricând după aflarea persoanei care va efectua plata, pentru ca mai apoi, DSU să deruleze măsurile specifice premergătoare unui transfer medical.

Totodată, medicul din cadrul DSU îi relatează soţiei pacientului ars faptul ca va lua legătura cu medicii belgieni pentru a vedea dacă pacientul poate fi primit DOAR pe baza Formularului S2, în acest caz, banii puteau fi compensaţi prin Casa de Asigurări de Sănătate. În urma adresei trimise, clinica a răspuns că trebuie plătit avansul înainte, pentru ca pacientul să poată fi transferat şi implicit, internat în secţia respectivă", afirmă DSU.

Potrivit sursei citate, având în vedere noile informaţii, medicul din cadrul DSU o informează, din nou, pe soţia pacientului spunându-i de criteriile stabilite de clinică şi de necesitatea plăţii avansului, pentru ca pacientul să fie transferat. Totodată, soţia pacientului ars îi relatează medicului din cadrul DSU faptul că angajatorul încercă să ia legătura cu DSU, dar nu a putut vorbi cu nimeni, oficial. 

"Trecând peste acest aspect, profund neadevărat, s-a obţinut consimţământul de la angajator că va plăti suma. Imediat, tot în data de  25.01.2021, după consimţământul verbal de la anagajator că va suporta costurile, DSU a realizat documente premergătoare de transfer al pacientului, de la Iaşi către clinica din Belgia. Deoarece plata s-a efectuat în data de 26.01.2021, în acea zi, cu o aeronava IGAv, Piper PA-42 Cheyenne III a fost derulată o misiune de transfer al unui copil aflat în stare gravă, de la Timişoara la Stuttgart", explică reprezentanţii DSU.

În 27 ianuarie, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nici aeronava IGAv, nici cea aflată în dotarea MApN nu au putut efectua misiunea de transfer.

În 28 ianuarie, la avionul care trebuia să efectueze misiunea a apărut, în timpul derulării acesteia, o problemă tehnică, şi anume depresurizarea cabinei, fapt ce a adus la anularea misiunii. Pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca.

Cu sprijinul MApN, în 29 ianuarie s-a efectuat transferul pacientului cu o echipă medicală a UPU SMURD Floreasca de la Bucureşti către Belgia.

Luni, 15 februarie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că bărbatul a murit. Ministrul Vlad Voiculescu a trimis Corpul de control la cele trei spitale unde acesta a fost internat în România - SCJU Constanţa, SCJU Iaşi şi Spitalul Floreasca din Capitală - pentru un raport privind îngrijirile medicale acordate acestui pacient.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că nu poate fi vorba despre un autor moral pentru ceea ce s-a întâmplat, însă pot exista îndoieli legate de modul în care a fost tratat pacientul.

"Haideţi să definim lucrurile – dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer al tânărului aşi fi înţeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru al Sănătăţii comun cu ministrul de Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului în străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului. Astea sunt două atribuţii la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral, atâtat timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii şi anume pe 21 seara, pe 20 a fost accidentul, deja au primit înştiinţarea de la DSU. Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul. De îndată ce a fost găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce acest lucru a fost posibil tehnic. Da, a existat o defecţiune a avionului. Acesta este un lucru pe care l-am aflat de la Arafat. De îndată ce a găsit o soluţie alternativă, prin Ministerul Apărării, pacientul a fost transferat. Repet, pacientul a fost transferat de îndată ce s-a găsit un loc şi s-a putut tehnic să fie transferat. Nu cred să vorbim despre un autor moral”, a declarat Vlad Voiculescu, luni.

Soţia bărbatului a acuzat atitudinea autorităţilor şi a celor care i-au spus direct în faţă că au alte priorităţi.

"Mie îmi pare rău dacă dl. ministru spune că nu există un autor moral. Nu mă interesează ce culoare politică are fiecare, ce declară. Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Prea târziu. Regret că nu am ieşit, poate, mai devreme. Dacă pleca vineri, poate se întâmpla să fie bine şi nu eram în situaţia asta astăzi. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în faţă că au alte priorităţi. A trebuit să aştept zile în şir, să-l plimb pe soţul meu în toată România, de la un spital la altul, ca să ajungă într-un final într-un spital unde cineva să-şi dea interesul pentru el. Doar că a fost prea târziu! Înţelegeţi? Mult prea târziu!”, a declarat femeia, la Digi 24.

Întrebată cine i-a spus că are alte priorităţi, ea a afirmat că supărarea ei este legată de cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care „s-au comportat aşa cum s-au comportat”. Femeia a precizat că a deranjat-o tonul conversaţiei cu persoana de la DSU cu care a ţinut legătura, o persoană care răspunde la telefon, „un domn doctor” despre care „cei de la DSU ştiu mai bine cine este”.

„Domnul acela cu care m-am conversat mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorităţi sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităţilor şi care mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat!”, a povestit femeia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.