Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a cerut, joi, autorităţilor locale să intervină de urgenţă pentru combaterea rozătoarelor şi insectelor care s-ar putea înmulţi excesiv pe fondul crizei gunoaielor şi ar putea provoca epidemii, în timp ce ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, se va deplasa la Arad pentru a căuta soluţii în problema deşeurilor menajere, care s-au adunat în cantităţi mari pe străzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DSP Arad a cerut Consiliului Judeţean, Primăriei Arad şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor să facă deratizări şi dezinsecţii cât mai urgent.

”Având în vedere riscul pentru sănătatea publică prin declanşarea unor epidemii creat de gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor menajere în municipiul Arad, vă solicităm organizarea şi desfăşurarea de acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort. Acţiunile de combatere se vor desfăşura în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de data 10.05.2018”, se arată în documentul transmis autorităţilor.

DSP cere ca municipalitatea să le comunice arădenilor măsurile pe care le va lua pentru combaterea rozătoarelor şi insectelor.

”Precizăm că reziduurile solide depozitate şi neutralizate incorect exercită efecte negative direct asupra populaţiei, cât şi indirect, prin contaminarea celorlalţi factori de mediu”, arată DSP.

Principalele efecte negative menţionate sunt favorizarea înmulţirii muştelor şi a altor insecte care pot transmite boli, înmulţirea şoarecilor şi şobolanilor, poluarea aerului prin produşi gazoşi rezultaţi din descompunerea deşeurilor pe vreme caldă şi ”influenţa nefavorabilă” asupra arădenilor, din punct de vedere psihic, prin aspectul inestetic şi mirosurile neplăcute.

Pe de altă parte, Prefectura Arad a anunţat vizita ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu. Ministrul va fi prezent în Arad vineri, pentru discuţii cu autorităţile pe tema ”situaţiei fără precedent creată la nivelul municipiului şi judeţului Arad de operatorul curent de salubritate, SC Retim SA”.

”Criza gunoaielor”, cum este numită şi de autorităţi, a apărut în 22 aprilie, după ce o nouă firmă a preluat activitatea de ridicarea a deşeurilor menajere, în urma unei licitaţii publice. Mii de arădeni au postat pe reţelele de socializare fotografii în care arată cum pe străzi s-au format depozite mari de deşeuri pe lângă containere, care nu au mai fost golite.

Prefectul judeţului, Florentina Horgea, şi-a anunţat îngrijorarea cu privire la ”posibilitatea izbucnirii de epidemii” în Arad, din cauza ”modului defectuos” în care este gestionată activitatea.

Poliţia Locală Arad a aplicat operatorul RETIM Ecologic Service SA peste 60 de amenzi, însumând aproximativ 65.000 de lei. La acestea s-a adăugat o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu şi una de 2.000 de lei de la Direcţia de Sănătate Publică.

Directorul RETIM, Dan Pascu, declarase săptămâna trecută că va aloca mai multe maşini pentru ridicarea gunoiului de la populaţie şi că se va lucra şi în zilele libere, astfel încât la 1 mai în oraş să nu mai existe depozite de deşeuri, însă nici joi problema nu era rezolvată în totalitate.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.