Cătălin Badiu, medic primar de chirurgie cardiovasculară şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a afirmat, în legătura cu operaţia în premieră naţională pe care a realizat-o, de înlocuire a valvulară aortică făcută endoscopic, că avantajul pentru pacienţi este că nu a fost traumatizat toracele deoarece se face o incizie de doi centimetri intercostală, prin care este introdusă o cameră care redă imagini tridimensionale. Astfel, după operaţie pacienţii pot face orice, se pot mişca, pot conduce maşina, se pot ridica şi nu au dureri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Dr. Cătălin Badiu a dat detalii, marţi, la Medika Tv, despre această intervenţie chirurgicală. 
 
”Protezarea valvulară aortică, adică înlocuirea valvei, supapei din inima care este bolnavă cu o supapă, cu o proteză care practic readuce funcţia normală a valvei, este o operaţie care se efectuează de foarte mulţi ani. Abordul este partea cea mai importantă în anii după ce a început să fie implantată o astfel de proteză, după ce s-a tratat o astfel de patologie, adică începând cu sfârşitul anilor 60, începutul anilor 70 din secolul trecut şi după ce rezultatele au fost din ce în ce mai bune, odată cu venirea noului mileniu au apărut şi din ce în ce mai mult operaţiile mai puţin invazive. Aceste operaţii se făceau cu sternotomie mediană, deci cu deschiderea completă a sternului în două părţi, lucru care permite abordul, drumul către inimă. Operaţiile minim invazive sunt operaţii care sunt din ce în ce mai efectuate în lume”, a afirmat medicul primar de chirurgie cardiovasculară. 
 
El a adăugat că din anul 2000 aceste proceduri s-au răspândit tot mai mult. 
 
”Începând cu anul 2000, aceste proceduri, sub diferite forme, s-au răspândit din ce în ce mai mult, că este vorba de mini-sternotomie, adică deschiderea doar parţială a sternului printr-o incizie mică, mini-toracotomie, deschiderea toracelui printre coaste. Deci există diferite forme care sunt evident avantajoase pentru pacienţi”, a transmis Cătălin Badiu.
 
Medicul a arătat că aceste proceduri total endoscopice merg un pas mai departe. 
 
”În momentul în care facem orice procedură minim invazivă, deschidem totuşi toracele pacientului. Adică folosim nişte instrumente care sunt depărtătoare, nişte instrumente cu care depărtăm coastele, cu care depărtăm bucata de stern deschisă. Toate aceste instrumente trag practic de torace, într-un fel sau altul deformează, într-un fel sau altul creează tensiune în muşchi, oase, ligamente şi, din păcate, din acest motiv, uneori este afectată şi recuperarea sau durerile post-operatorii sunt mai semnificative pentru pacienţi, mai intense. Procedurile complete endoscopice permit astfel de operaţii, deci operaţii asupra valvelor cardiace, intrând prin spaţiul intercostal deci printre două coaste, folosind un spaţiu natural. Deci nu afectăm în niciun fel cutia toracică, nu sunt depărtate niciun fel coastele”, a mai afirmat Cătălin Badiu. 
 
El a precizat că prin acel spaţiu intră o cameră care redă imagini tridimensionale, iar medicul operează uitându-se la acestea şi nu la inimă. 
 
”Evident că nu poţi vedea inima dacă faci o gaură care are un diametru de doi centimetri. Şi atunci ai nevoie de acest toracoscop, de un endoscop, e o cameră care filmează tridimensional sau redă imagini tridimensionale, care este introdusă în torace şi există această gaură, working port, adică portul de lucru prin care chirurgul lucrează. Nu poţi vedea direct inima. Vezi numai practic instrumentele care intră în orificiul respectiv, dar camera îţi redă, pe un ecran, imaginea tridimensională pe care o vezi cu nişte ochelari pentru o astfel de imagine şi, practic, operezi inima neuitându-te la inimă propriu-zis, ci uitându-te la imaginile respective”, a declarat medicul.
 
Cătălin Badiu a prezentat avantajele acestei operaţii. 
 
”Avantajul pentru pacienţi este că nu este în niciun fel traumatizat toracele, lucru care, bineînţeles, după ce operaţia trece, este important pentru pacienţi. În primul rând pot face absolut orice vor, nu au practic nicio plagă reală, nu sunt afectaţi, se pot mişca pe toate părţile, pot conduce imediat maşina după ce ies din spital. Se pot ridica, se pot sprijini în mâini, pot face absolut orice şi, iarăşi lucru foarte important, nu au dureri”, a mai transmis Cătălin Badiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.