Două vedete blindate vor face un marş de instrucţie pe Dunăre, timp de zece zile, iar acestea vor monitoriza traficul fluvial şi vor executa numeroase exerciţii, printre care şi unele de descoperire a ţintelor aeriene şi terestre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, două vedete blindate execută, în perioada 10-20 mai, un marş de instrucţie pe Dunăre, între portul Brăila şi kilometrul 1050, pentru actualizarea procedurilor operaţionale de protecţie a căilor de transport fluvial, utilizate de militarii de la Flotila Fluvială "Mihail Kogălniceanu”. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Marşul este o secvenţă de instrucţie care face parte din Exerciţiul <<Danube Protector 21>> şi cuprinde activităţi de actualizare a bazei de date geografico-militare şi de navigaţie, precum şi antrenamente pentru consolidarea deprinderilor echipajelor de utilizare a tehnicii şi aparaturii de la bord”, se arată în comunicatul Forţelor Navale. 
 
Echipajele vedetelor blindate "Opanez" (177) şi "Posada" (179) vor monitoriza traficul fluvial, în timpul executării navigaţiei, vor face escale în porturile dunărene Călăraşi, Giurgiu, Orşova şi Drobeta-Turnu-Severin, vor tranzita ecluzele Porţile de Fier (1 şi 2) şi vor executa numeroase exerciţii de asigurare a vitalităţii navei (lupta împotriva incendiilor la bord şi lupta împotriva găurilor de apă), de protecţie a forţei, de descoperire a ţintelor aeriene şi terestre, precum şi exerciţii de inspecţie şi control la ambarcaţiuni suspecte de trafic ilegal. 
 
Cele două nave militare fluviale vor naviga, în amonte, până la km 1050 şi, după actualizarea bazei de date despre infrastructura portuară din Moldova Veche, echipajele vor schimba direcţia de navigaţie, în aval, spre portul Brăila, unde navele vor acosta la km 176.
 
"Marşul navelor militare fluviale pe întregul sector românesc al Dunării face parte din Planul anual de instrucţie al Forţelor Navale Române şi dezvoltă abilitatea Armatei României de a răspunde, rapid şi eficient, la un spectru larg de ameninţări pe flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice, contribuind la întărirea capacităţii de gestionare a unor potenţiale crize care ar putea apărea în regiune”, mai precizează sursa citată. 
 
Vedetele blindate "Opanez" (177) şi "Posada” (179) au fost construite la Şantierul Naval din Mangalia, în perioada 1988-1990. Acestea fac parte din Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie "Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, Secţia de vedete blindate, structură care mai are în compunere încă trei vedete blindate, respectiv "Rahova” (176), "Smârdan” (178) şi "Rovine” (180).
 
Vedetele blindate au un deplasament de 322 t fiecare, lungimea de 44.50 m, lăţimea de 8 m, sunt propulsate de câte trei motoare principale şi sunt dotate cu câte un tun calibru 100 mm, două instalaţii TAB-77 cu două mitraliere 14.5 mm şi 7.62 mm, mitraliere 14.5 mm cu patru ţevi, două instalaţii de aruncătoare de proiectile reactive cu câte 40 de tuburi fiecare şi un tun calibru 30 mm cu două ţevi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.