Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a participat, luni, la Luxemburg, la prima reuniune formală a Consiliului de Mediu, organizată de către Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Mediului, pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum:

  • Directiva privind epurarea apelor uzate urbane;
  • Regulamentul referitor la modificarea şi completarea Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi.

”La Consiliul de Mediu de la Luxemburg, am discutat astăzi în primul rând despre necesitatea de a combate poluarea cu plastic. Am reiterat angajamentul României pentru un instrument legal care să reducă această poluare, iar în acest sens sunt esenţiale ultimele pregătiri pe care le facem pentru ca Sistemul de Garanţie-Returnare să fie lansat pe 30 noiembrie”, a transmis Ministerul Mediului.

Acesta afirmă, de asemenea, că ”trebuie să ne concentrăm asupra produselor din plastic care prezintă cele mai mari provocări şi să identificăm soluţii eficiente, fie că este vorba de eliminarea, restricţionarea sau înlocuirea acestora cu alternative mai prietenoase cu mediul şi sănătatea oamenilor”.

”Pe lângă tema plasticului, am abordat şi problemele legate de epurarea apelor uzate, standardele privind emisiile de CO2 de la vehiculele grele şi am discutat despre pregătirile pentru Conferinţa COP 28 la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care se va desfăşura la finalul acestui an. Am subliniat eforturile României în implementarea Directivei privind epurarea apelor uzate, iar în acest sens am precizat că ne aşteptăm la continuarea sprijinului pentru ţara noastră în ceea ce priveşte finanţarea infrastructurii de apă şi canalizare în viitoarele perioade de programare”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, implicarea noastră în aceste subiecte reprezintă un pas important pe care îl facem în direcţia unui viitor mai verde pentru România şi pentru Europa.

”Implementarea noilor obligaţii impuse de reformarea directivei va impune eforturi financiare importante, atât pentru autorităţile naţionale şi locale, cât şi pentru populaţie. În acest sens, considerăm şi ne aşteptăm să continue sprijinul în ceea ce priveşte finanţarea infrastructurii de apă şi canalizare în viitoarele perioade de programare. Totodată, România susţine aplicarea responsabilităţii extinse a producătorilor şi considerăm necesar ca reglementarea modului în care se va face aplicarea acestui principiu să fie stabilită într-o manieră care să asigure o abordare unitară în toate Statele Membre”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Pe tema Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi, ministrul român al mediului, apelor şi pădurilor a declarat: ”Prin stabilirea şi adoptarea unor standarde de emisii de CO2 ambiţioase şi accelerarea introducerii şi creşterea ponderii vehiculelor cu emisii-zero în parcul european de vehicule grele, se va asigura şi consolida inovarea şi competitivitatea acestui sector. În acelaşi timp, va contribui la îndeplinirea obiectivului UE 2050 de neutralitate climatică. Aşa cum am precizat şi la dezbaterea din iunie 2023,  considerăm că obiectivele ambiţioase pentru autobuzele urbane vor sprijini eforturile de îmbunătăţire a calităţii aerului, în special în marile centre urbane”.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.