Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI Andrei Oprina a declarat că în Serviciu nu se mai foloseşte hârtie de aproape un degeniu, fiind complet digitalizat, iar generaţii întregi de ofiţeri SRI ar fi şocaţi de câtă birocraţie există încă în instituţiile de stat. El a mai spus că SRI este cel mai mare consumator guvernamental de tehnologie RPA - automatizare de fluxuri interne - şi are o colaborare „foarte bună” cu UiPath.
„Suntem foarte tehnologizaţi şi, de pe poziţia pe care o ocup, de director general al Institutului pentru Tehnologii Avansate, pot să spun că am văzut, pe de o parte, atât spectrul intern, românesc, să zicem aşa, cât şi servicii secrete partenere şi o să le iau pe rând. Din perspectiva interiorului României, cu siguranţă, Serviciul Român de Informaţii este cea mai tehnologizată instituţie. Şi ţi-aş mai spune ceva: avem tehnologii în Serviciul Român de Informaţii după care râvnesc toţi ceilalţi. (...) ITA ori cumpără tehnologie şi o implementează, dacă este «fit» şi dacă este potrivită locului, ori dezvoltă tehnologie, şi aici vorbim de zonele alea mai sensibile, de tehnică operativă şi aşa mai departe pe care o are orice serviciu secret şi trebuie cumva să şi-o ţină în casă, dar, în cele mai multe situaţii, integrează tehnologie, adică cumpără un produs, îl modifică ca să se adapteze perfect necesităţilor şi îl implementează în interior. Noi, din perspectiva asta, suntem cei mai tehnologizaţi. Şi îţi dau un exemplu, ca să intrăm direct în nişte exemple concrete: au trecut deja 10 ani de zile sau 9 ani de zile de când în Serviciul Român de Informaţii nu se mai foloseşte hârtie. Suntem complet digitalizaţi. Nu ştiu câtă lume ştie chestiunea asta. Adică avem management electronic de documente pe toate fluxurile posibile şi imposibile. Mai sunt, probabil, doar cele impuse de lege, din zona financiar-logistică, unde, într-adevăr, mai sunt câteva situaţii particulare în care trebuie să semnăm şi fizic anumite hârtii. Contracte, de exemplu. De ce? Că legea te obligă să faci lucrul acesta”, a afirmat Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, în podcastul TOP (ne)SECRET difuzat pe canalul de YouTube al SRI realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei Ovidiu Marincea.
El a vorbit şi despre birocraţia din alte instituţii şi de faptul că s-ar folosi încă dosarul cu şină şi ştampila.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Altfel, trebuie să gândim în felul următor: există generaţii întregi de ofiţeri SRI pe care, dacă i-ai lua în momentul acesta şi i-ai muta într-o altă instituţie a statului român şi s-ar lovi de birocraţia de acolo, s-ar şoca. La noi toată lumea ştie că vine la muncă, deschide calculatorul şi îşi rezolvă toate problemele în format electronic. Iar acesta este doar un exemplu. Pentru că digitalizarea nu s-a dus doar pe zonele să zicem aşa uzuale, de corespondenţă, chiar şi de usual business, de informativ-operativ, sau de financiar-logistic, de resurse umane şi aşa mai departe, tehnologia s-a dus şi mai mult, în modul nostru de a ne face jobul”, a explicat Oprina.
Şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI a mai spus că SRI are o colaborare foarte bună cu compani UiPath pe tehnologia RPA.
„Ne ocupăm de inteligenţa artificială, ne ocupăm de blockchain, ne ocupăm de quantum, ne ocupăm de de cybersecurity, UiPath. Avem o colaborare foarte bună apropo cu UiPath-ul şi sper chiar cu ajutorul vostru, cu zona de comunicare, la anul, să facem un eveniment împreună cu ei pentru că, apropo, suntem cel mai mare consumator guvernamental de această tehnologie care înseamnă RPA, produsă de ei şi care a făcut furori pe tot globul, care, de fapt, ce înseamnă? Automatizare de fluxuri interne”, a precizat Andrei Oprina.
Acesta a adăugat că pe viitor riscurile majore de securitate vor veni din zona de inteligenţă artificială.
„În viitor, în următorii ani, cu siguranţă riscurile majore vor veni din zona de inteligenţă artificială şi o să îţi dau un singur exemplu. Zona de inteligenţă artificială a invadat toate celelalte tehnologii. Bine, ne-a invadat viaţa, dacă e să fim corecţi, dacă ne uităm şi în medicină, dacă ne uităm în producţia de automobile sau mai ştiu eu ce, dar, în securitate, spre exemplu, a invadat zona Cyberint. Unul din lucrurile cele mai importante în momentul de faţă la Cyber este să detectezi acele ameninţări specifice, tehnice, se cheamă ele APT, Advanced Persistent Threats. Cum crezi că se fac astea acum? Simplu, venind cu motoare de inteligenţă artificială pentru a le detecta. Aşa a ajuns această tehnologie uşor - uşor să le invadeze pe toate celelalte şi te asigur că acesta va fi viitorul”, a conchis Oprina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.