Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de trei etaje pe Dealul Patriarhiei, semnalează directorul ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) într-un mesaj publicat pe Facebook. Proiectul e în fază de consultare şi reprezintă, în viziunea lui, distrugerea peisajului cultural.
Edmond Niculuşcă a anunţat joi: „Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Patriarhiei, lângă strada în trepte care coboră în strada Ienăchiţă Văcărescu, peste drum de clopotniţa ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1698. Proiectul e în faza de consultare, se pot trimite sugestii şi observaţii timp de 15 zile”.
Imobilul va avea funcţia de locuire şi comerţ, conform panoului afişat de Primăria Municipiului Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit regulamentului de Zonă Protejată pentru Dealul Mitropoliei, se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică. În plus, nu sunt permise decât intervenţii care conservă şi potenţează gruparea ca atare.
Cât priveşte intervenţiile, este acceptată accentuarea prezenţei în imaginea urbană a Dealului Mitropoliei şi a ansamblului arhitectural prin: conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente; realizarea unei pieţe a ansamblului la baza dealului, care să privilegieze vizual axul Mitropoliei în dauna celui al Casei Poporului, concomitent cu eliminarea barierelor vizuale (blocul de la baza dealului); rezolvarea zonei de contact cu ţesutul învecinat prin prelucrarea axului de acces dinspre Pia]a Unirii şi prin crearea unui spaţiu public spre strada Principatele Unite; completarea palatului fostei Camerei Deputaţilor; interzicerea clădirilor care pot crea rupturi de scară/ gabarit.
În plus, în vederea autorizării intervenţiilor asupra clădirilor existente sunt necesare studii de inserţie, fotomontaje sau machete. Pentru faza Certificat de urbanism este necesară organizarea unui concurs public de urbanism, iar pentru faza Proiect de autorizaţie de construire este necesar avizul Ministerului Culturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.