Numărul prelevărilor de organe pentru transplant realizate la nivel naţional, de la începutul acestui an, este de 63, comparabil cu numărul prelevărilor realizate anul trecut, conform datelor prezentate de directorul interimar al Agenţiei Naţionale de Transplant, Genady Vatachi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Numărul donatorilor totdeauna poate fi mai mare. Totdeauna vorbim de o penurie de organe, de o penurie de donatori. (...) În ceea ce priveşte donarea, este bine ca oamenii să fie informaţi de această situaţie şi de această posibilitate înainte de a se ajunge la momentele acele triste şi tragice”, a declarat, luni seară, la Medika TV, directorul interimar al Agenţiei Naţionale de Transplant, Genady Vatachi. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit acestuia, cifrele în ceea ce priveşte prelevarea de organe în acest an la nivel naţional sunt comparabile cu cele de anul trecut. 
 
”Anul acesta, faţă de anul trecut, stăm aproape la fel. Până în momentul de faţă sunt 63 de prelevări efectuate şi alţi 63 de donatori potenţiali. Din diverse motive, o mare parte din donatorii care sunt identificaţi că pot dona organele nu ajung până la prelevare. Dintre motive sunt refuzul familiei, motive medicale, motive care ţin tehnic de donatori, inclusiv colegii de la Medicina Legală pot să nu fie de acord deoarece pot perturba autopsia în caz medico-legal, sunt foarte multe motive”, a explicat medicul. 
 
El a precizat că procedurile de prelevare se fac, în cazul pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală, atunci când pacienţii îşi pierd complet activitatea creierului, când ”creierul este distrus ireversibil”, iar pacienţii sunt ţinuţi cu cordul bătând deoarece sunt ţinuţi pe ventilaţie mecanică. 
 
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant a precizat că există strategii şi măsuri pentru creşterea numărului de donatori, în condiţiile în care pe listele de aşteptare pentru transplant există mii de bolnavi.
 
Genady Vatachi a precizat că România are parteneriate în domeniul transplantului cu Republica Moldova şi cu Bulgaria, dar şi că ţări precum Slovenia sau Macedonia de Nord şi-au exprimat intenţia de a colabora cu România în acest sens.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.