Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei a reacţionat, vineri, la declaraţiile liderului USB, Nicuşor Dan, în cazul tăierii unor copaci din Bucureşti, susţinând că avizele de specialitate sunt eliberate numai după o verificare prealabilă în teren şi că pentru un arbore uscat se plantează un arbore viabil, iar pentru un abore în declin se plantează şase arbori viabili.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Direcţia de Mediu din Primăria Municipiului Bucureşti susţine că avizele de specialitate pentru tăieri de arbori se emit încă din anii 1991-1992, când un inspector emitea aproximativ 100 avize pe an.

Începând cu anul 2011, din cauza fenomenelor extreme înregistrate, cât şi a implicarii cetăţenilor prin depunerea unor sesizări numeroase, un inspector din cadrul Serviciului Avize şi Acorduri a ajuns să emită aproximativ 1.000-1.200 de avize pe an, precizează Direcţia de Mediu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Funcţionarii primăriei susţin că raportul de compensare pentru un arbore tăiat este următorul: pentru un arbore uscat se plantează un arbore viabil; pentru un abore în declin (cu scorbură, cu ciuperci, dezrădăcinat etc.) se vor planta şase arbori viabili; pentru un arbore situat pe amprenta unei viitoare construcţii, aprobate prin autorizaţia de construire, raportul de compensare, în funcţie de zona în care se află viitoarea investiţie, raportul este de şase arbori, respectiv 10 arbori plantaţi pentru un arbore tăiat.

Inspectorii Direcţiei de Mediu amintesc că marţi au discutat şi aprobat împreună cu reprezentanţii ADP 1-6 şi ai ALPAB următoarele măsuri:

- arborii uscaţi în proporţie de 80-100 la sută vor fi marcaţi cu vopsea de culoare roşie, iar cei în declin biologic avansat (cu scorburi profunde, cilindru central putred/lipsă, ciuperci saprofite), vor fi marcaţi cu vopsea verde de către reprezenanţii ADP 1-6 şi ALPAB înaintea solicitării avizului de specialitate;

- administratorii spaţiilor verzi publice (ADP 1-6, ALPAB) au obligaţia de a informa cetăţenii cu privire la arborii inventariaţi şi propuşi pentru tăiere, pe pagina oficială de internet sau în funcţie de decizia fiecărei instituţii, folosind şi alte canale de informare;

- în cazul în care, la vizualizarea în teren efectuată de catre reprezentanţii Directiei de Mediu, se constată că arborii în declin biologic, marcaţi pentru tăiere cu vopsea de culoare verde, nu necesită tăiere sau au fost înregistrate erori umane în marcare, marcajul se va estompa cu vopsea de culoare neagră, iar aceştia nu vor fi avizaţi pentru tăiere.

Direcţia de Mediu mai anunţă că, pentru transparentizarea actului decizional, îi invită în teren, alături de inspectorii Serviciului Avize şi Acorduri, pe reprezentanţii ONG-urilor din domeniul protecţiei mediului, pentru verificarea şi analizarea fiecărui exemplar marcat.

De asemenea, avizele de specialitat vor fi postate pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti.

"În cadrul întâlnirii avute luni, reprezentanţii USB în Consiliul General au fost invitaţi de către inspectorii Direcţiei de mediu la consultări pe tema realizării Registrului şi a Strategiei Spaţiilor Verzi. Elaborarea acestor două instrumente strategice are ca scop atingerea obiectivelor impuse de normele europene, revigorarea spaţiului verde urban bucureştean şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor", mai arată funcţionarii Primăriei.

Consilierii generali USB au cerut, joi, audit la ALPAB şi ADP, un registru al spaţiilor verzi din Bucureşti şi toaletări sau defrişări în cazuri de urgenţă, doar dacă se face o evaluare. Aceştia au reclamat că defrişările s-au făcut  ilegal pe Şoseaua Kiseleff, unde fiind zonă cu monumente istorice ar fi trebuit să existe şi aviz de la Ministerul Culturii.

Consilierul general Nicuşor Dan, preşedintele USB, a declarat, joi, că nu există un plan de gestiune a copacilor din Bucureşti, iar defrişările s-au făcut "de manieră heirupistă".

“Conceptul de toaletare nu există în lumea de specialitate. Dacă este cazul, se îndepărtează ramurile uscate. Este un organism viu, în care nu se intervine. Faptul că s-a toaletat de oameni neprofesionişti a făcut să se taie în perioade din an nepotrivite şi mulţi copaci să se usuce din această cauză”, a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.