Consilierii generali USB cer audit la ALPAB şi ADP, un registru al spaţiilor verzi din Bucureşti şi toaletări sau defrişări în cazuri de urgenţă doar dacă se face o evaluare. Aceştia reclamă că defrişările s-au făcut ilegal pe Şoseaua Kiseleff, unde fiind zonă cu monumente istorice ar fi trebuit să existe şi aviz de la Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consilierul general Nicuşor Dan, preşedintele USB, a declarat, joi, că nu există un plan de gestiune a copacilor din Bucureşti, iar defrişările s-au făcut "de manieră heirupistă".

“Conceptul de toaletare nu există în lumea de specialitate. Dacă este cazul, se îndepărtează ramurile uscate. Este un organism viu, în care nu se intervine. Faptul că s-a toaletat de oameni neprofesionişti a făcut să se taie în perioade din an nepotrivite şi mulţi copaci să se usuce din această cauză”, a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a adăugat că există o problemă a speciilor de arbori pe care primăriile le achiziţionează, multe neadaptate ,dar şi o problema cu registrul spaţiilor verzi.

“Este inadmisibil să nu avem un astfel de registru. Avem o direcţie de mediu care nu ştie ce gestionează. Este inadmisibil ca consilierii generali să nu aibă acces la actele Primăriei Municipiului Bucureşti”, a mai spus Nicuşor Dan.

Consilierul general Ana Maria Ciceală a spus că în 7 iulie s-au cerut de la Direcţia de Mediu a municipalităţii avize privind defrişările de copaci şi au obţinut o parte dintre documentele solicitate, însă poate spune că avizele sunt ilegale, pentru că nu au la bază şi un aviz de la Ministerul Culturii, care ar fi trebuit obţinut întrucât arborii erau din zone cu monumente istorice.

“Pe Kiseleff s-au defrişat 70 de arbori. Asociaţia Peisagiştilor a constatat că, pe lânga inexistenţa avizului de la Cultură, intervenţia nu s-a făcut cu specialişti şi nu putem spune, după buturugă, că arborele era mort. Apoi, în avizul de defrişare nu se specifică specia arborilor care sunt daţi spre plantare. Nu există un plan de înlocuire. Diametrul arborilor este specificat, este şapte centimetri, care costă 700-800 de euro, dar nu se ştie dacă va supravieţui sau nu. Aceleaşi probleme sunt şi în Cişmigiu. Ar fi trebuit să existe un plan de gestiune şi o situaţie privind arborii pe care îi avem. S-au dat patru milioane de euro pe un registru verde acum câţiva ani, dar nu avem aceste informaţii. Nicio instituţie nu îşi asumă că face lucruri în teren fără profesionişti”, a mai spus Ana Maria Ciceală.

Ea a adăugat că firmele care au tăiat copacii de pe Kiseleff aveau obligaţia să scoată şi buturugile, dar acestea “nu au competenţa să facă acest lucru”.

Consilierul general USB a precizat că există un raport al Curţii de Conturi care arată cum s-au cheltuit 600.000 de euro pe spaţii verzi, în condiţiile în care se taie arbori şi există o procedură de infringement.

“Vrem ca Primăria să profesionalizeze intervenţiile şi să facă un audit la ALPAB şi ADP, să vadă dacă au specialişti şi tot ce le trebuie. Apoi, să folosească oameni pregătiţi, studenţi la horticultură, asociaţii de profesionişti.  Vrem registru verde şi să se implementeze un plan. Dacă sunt intervenţii de urgenţă, se poate face o evaluare şi să se intervină, dar lucrările să se facă pe baza planurilor de gestionare”, a declarat Ciceală.

Ea a adăugat că USB şi consilierii generali şi locali vor cere de la primării toate contractele pe spaţii verzi, cu anexe şi caiete de sarcini.

Consilierul general Alexandru Gâdiuţă, membru în Comisia de mediu a municipalităţii, a spus că a solicitat informaţii de la această direcţie, săptămâna trecută, iar luni a mers să primească informaţiile cerute.

“Am primit o parte din informaţii, dar un dosar cu avize legate de tăieri şi toaletări, ce s-a dorit a fi pus la dispoziţia noastră, nu ni s-a mai dat, pentru că am refuzat să semnăm că nu vom face publice acele informaţii. Erau informaţii publice. Marţi am revenit, ni s a spus să mergem la Departamentul Juridic, dar ei erau ocupaţi. Am solicitat motivaţie scrisă ca să ştim de ce nu primim aceste informaţii publice. Încă nu am primit această motivaţie”, a spus Alexandru Gâdiuţă.

Liviu Malureanu, consilier local USB la Primăria Sectorului 3, prezent la conferinţa de presă alături de consilierii geneali, a spus că în Sectorul 3 este un “proces agresiv de betonare a spaţiilor verzi, inclusiv în spatele blocurilor, dar şi în parcuri”.

“Noi am estimat că cel puţin un hectar de spaţiu verde se betonează în sectorul 3. Se betonează copacii şi în câţiva ani ei se vor usca. Sunt copaci de 30-40 de ani, care sunt agresaţi la rădăcină, pe scoarţă. Se doreşte a se face un trotuar paralel printre copaci. Aceste lucrări sunt ilegale. Doar 10 la sută din spaţiile verzi pot fi amenajate ca trotuar. Am chemat Poliţia Locală, pentru că ea este în măsură să constate pe baza a ce se fac lucrările. Au constatat că respectivii nu au documente, dar au plecat mai departe. Am chemat Garda de Mediu şi au constatat că lucrau ilegal. Au dat două amenzi de 10.000 si 20.000 de lei. Am depus sesizări şi cereri de informaţii pentru a vedea în baza căror documente se fac acele lucrări. Aşteptăm să vedem avize şi. cel mai probabil, vor fi atacate. Din ce văd, se pune în aplicare politica faptului împlinit”, a spus Mălureanu.

Primăria Sectorului 1 a precizat, după sesizările privind defrişările de copaci, că pe Şoseaua Kiseleff sunt tăiaţi, cu avizul Primăriei Capitalei, 72 de arbori uscaţi, care erau un pericol pentru siguranţa pietonilor şi maşinilor, iar în locul acestora vor fi plantaţi alţi arbori, în toamnă.

“Administraţia locală a demarat, încă de săptămâna trecută, defrişarea a 72 de arbori, majoritatea dintre aceştia fiind uscaţi în proporţie de  80% - 100%. Aceşti copaci constituiau un pericol pentru siguranţa pietonilor şi a autoturismelor care  tranzitează această zonă. Menţionăm că toţi arborii defrişaţi vor fi replantaţi, pe acelaşi aliniament, în această toamnă. Administraţia Domeniului Public Sector 1 (ADP) execută lucrările de defrişare în baza avizului nr. 3126/1418344 eliberat de Primăria Municipiului Bucureşti în data de 29 iunie 2016”, au spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Defrişarea şi toaletarea copacilor se face doar în baza unui aviz emis de către Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei, care poate fi solicitat atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

Precizările au fost făcute de Primăria Sectorului 1 după ce Clotilde Armand, care a candidat din partea USB la Primăria Sectorului 1, a scris, pe pagina de Facebook, că mai mulţi cetăţeni i-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi Parcul IOR. Clotilde Armand i-a cerut primarului Gabriela Firea să prezinte în cel mai scurt timp în Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spaţiului verde a oraşului şi de extindere a acestuia.

În urma reacţiilor apărute pe reţelele de socializare, primarul Gabriela Firea a afirmat că “nu a «ordonat» nici în scris, nici verbal tăierea vreunui copac din Bucureşti”, acţiunea de depistare şi înlăturare “a copacilor bătrâni sau bolnavi în procente cuprinse între 80-100%” fiind realizată de către Administraţiile Domeniului Public din cele şase sectoare ale Capitalei, precum şi de administratorii spaţiilor verzi din Bucureşti, de stat sau private.

“Direcţia Generală de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, această acţiune, în urma numeroaselor sesizări şi plângeri venite din partea asociaţiilor de locatari sau proprietari ori a cetăţenilor, deoarece aceşti arbori au devenit un pericol pentru populaţie: numai în ultima perioadă, 7 copii au ajuns la spital pentru că au fost loviţi de crengile desprinse din copaci iar un arbore a cazut, în timpul unei vijelii, peste o maşină. Toate ONG-urile de mediu sunt invitate la sediul PMB pentru a studia avizele de mediu şi a li se răspunde oricăror întrebări legate de acest subiect”, a spus Gabriela Firea.

Clotilde Armand şi mai multe persoane constituite în Grupul Consilierilor Locali ai USB în Consiliul Local al Sectorului 1 au transmis, vineri, Serviciului Întreţinere, Amenajare Spaţii Verzi şi Tratamente Fitosanitare din cadrul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti o cerere prin care au solicitat oprirea de îndată a lucrărilor de toaletare sau defrişare a vegetaţiei din Grădina Cişmigiu, monument clasa A, şi Parcul Herăstrău, monument clasa B, precum şi “crearea unor condiţii de legalitate pentru executarea lucrărilor de intervenţie”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.