Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, o propunere legislativă care prevede ca Administraţia Naţională a Penitenciarelor să elaboreze, în colaborare cu alte instituţii sau organizaţii, programe de interes naţional destinate facilitării accesului persoanelor condamnate la servicii educaţionale, psihologice şi sociale. Legea merge la promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea cadrului legal necesar pentru a permite Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor elaborarea, în colaborare cu alte autorităţi sau instituţii publice ori alte persoane juridice de drept public, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, de programe de interes naţional destinate facilitării accesului persoanelor condamnate şi a persoanelor internate în centre educative şi de detenţie faţă de care au fost dispuse măsuri educative privative de libertate la servicii educaţionale, psihologice şi sociale.
Calificarea şi recalificarea profesională a deţinuţilor reprezintă una dintre condiţiile de bază, care contribuie la reintegrarea post-detenţie, asigurând persoanelor care au fost private de libertate oportunitatea identificării unui loc de muncă şi, implicit a unei surse de venit, în măsură să susţină independenţa individuală.
Programele de interes naţional vor constitui o modalitate de compensare a deficitului de servicii necesare în sistemul penitenciar, organizaţiile şi instituţiile de profil din comunitate putând aplica pentru realizarea acestora.
Programele vor fi finanţate sau cofinanţate de la bugetul de stat, din următoarele surse: fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, donaţii, sponsorizări, parteneriat public-privat sau alte resurse, în condiţiile legii.
Sumele alocate din aceste surse vor fi incluse în bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Normele tehnice şi metodologice de realizare a programelor de interes naţional în scopul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate se vor aproba, în principiu, prin ordin al ministrului justiţiei.
Astfel, proiectul de lege prevede că „în scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor elaborează, în colaborare cu alte autorităţi sau instituţii publice ori alte persoane juridice de drept public, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, programe de interes naţional, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, destinate facilitării accesului persoanelor condamnate la servicii educaţionale, psihologice şi sociale”.
De asemenea, „normele tehnice şi metodologice de realizare a programelor de interes naţional în scopul reintegrării sociale a peroanelor condamnate se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei, care se publică în Monitorul Oficial partea I. În cazul în care realizarea programelor implică şi competenţa altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, normele pe aprobă prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al conducătorilor acestor organe”, mai arată iniţiativa legislativă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.