Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul care reglementează modificări la legea 248/2005, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii.

Prin urmare, legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, litera b) este modificată după cum urmează:

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: 1. omor; 2. infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; 3. infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; 4. lipsire de liberatate în mod ilegal; 5. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; 6. trafic de ţesuturi sau organe umane; 7. infracţiuni de terorism”.

În varianta anterioară prevederile acestei legi erau „b) însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare, cu excepţia cazului în care a fost reabilitat pentru aceasta infracţiune: 1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav; 2. infracţiuni privitoare la viaţa sexuală; 3. cerşetorie; 4. lipsire de libertate în mod ilegal; 5. sclavie; 6. prostituţie; 7. proxenetism; 8. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; 9. infracţiuni privind traficul de persoane şi infracţiuni în legătură cu traficul de persoane; 10. trafic de migranti; 11. trafic de tesuturi sau organe umane; 12. infracţiuni de terorism;

Potrivit proiectului de lege adoptat, miercuri, de către deputaţi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin hotărârea Guvernului 94/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe 21 decembrie 2022, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor a votat iniţiativa legislativă, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.