Nu toate tipurile de cancer pot fi prevenite, însă există situaţii în care chiar şi în ceea ce priveşte cancerul există prevenţie, acesta fiind cazul neoplasmului care afectează tubul digestiv, afirmă chirurgul Decebal Fodor, doctor în medicină. El arată că, în România, 10% dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi cu cancer colo-rectal sunt mai tineri de 55 de ani, medicul explicând şi cum poate fi prevenit acest tip de cancer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Cred că cel mai important lucru pe care am putea să-l facem fiecare dintre noi - să încercăm să prevenim. Şi sunt o multitudine de studii care ne demonstrează că prevenţia reduce riscul de apariţie a cancerului. Nu toate formele de cancer pot fi prevenite, dar în special cele digestive, prin anumite măsuri, printr-o modificare a stilului de viaţă, putem reduce riscul de apariţie a cancerului. Pentru că e foarte important să nu ajungem în punctul acela în care pacientul este diagnosticat cu o formă de cancer. În funcţie de tipul de cancer, sunt diverse metode de screening. De exemplu, în cancerul colo-rectal, care în ultimii ani a început să apară tot mai frecvent la persoane de sub 55 de ani, practic, 10% dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi cu cancer colo-rectal sunt pacienţi sub 55 de ani în România”, a declarat miercuri seară, la Medika Tv, Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală.
 
El a explicat cum se face prevenţia în cazul cancerului colo-rectal. Este recomandat ca pacienţii care au trecut de vârsta de 40 de ani să îşi facă o colonoscopie, iar cei care au avut rude diagnosticate cu cancer colo-rectal să facă această investigaţie cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care boala a fost depistată la ruda lor.
 
”De cele mai multe ori, cancerul colo-rectal apare în urma transformării unor polipi, polipi care durează între 8 şi 10 ani până ei se transformă într-o tumoră. Or, dacă polipul este depistat la început şi este excizat, fie încă nu este transformat malign, fie este o formă incipientă şi nu necesită altceva în plus. Dacă am în familie pe cineva care a fost depistat la 45 de ani, atunci eu ar trebui să merg la 35 de ani, chiar dacă nu am niciun fel de simptom. Sunt foarte mulţi oameni care propovăduiesc neadevărul în social media şi spun că trebuie să ne ascultăm corpul şi doar când ne spune corpul că e o problemă să mergem la doctor. E fals. În cancerul colo-rectal, dacă pacientul ajunge în stadii incipiente, pacientul respectiv are şansă peste 90% de vindecare. Deci nu trebuie să aşteptăm să ne dea organismul semne”, a subliniat Decebal Fodor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.