Medicul Dan Mihoc, specializat în radiologie intervenţională în cazuri de accident vascular cerebral (AVC), atrage atenţia asupra faptului că sunt numeroase cazurile în care, din cauza lipsei de informaţii, pacienţii sau aparţinătorii acestora nu se prezintă la medic de la primele semne ale unui AVC. ”Am primit mesaje pe reţelele sociale, spunându-mi pacienţii: tatăl meu a avut AVC acum un an, se mai poate face ceva?”, afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Vă spun, părerea mea, din teritoriu. Nu cred că informarea (populaţiei – n.r.) e suficientă. Pentru că multă lume nu înţelege lucrul acesta. Pacientul, un om de rând care nu are nicio pregătire medicală, de puţine ori înţelege că dacă prezintă simptome specifice unui AVC trebuie să meargă cât mai repede la un serviciu de urgenţă. De multe ori pacientul aşteaptă să vadă dacă nu-i trece sau merge dimineaţă. De multe ori am primit mesaje pe reţelele sociale, spunându-mi pacienţii: tatăl meu a avut AVC acum un an, se mai poate face ceva? În momentul acela doar recuperarea mai poate face diferenţa, dar ca şi tratament nu se poate face nimic, după cum bine ştiţi. În schimb, cred că mereu este un aspect unde am putea evolua: să prevenim aceste cazuri, să putem face un screening, să putem, un pacient care a avut un AVC, chiar dacă l-a avut acum un an, ar trebui investigat foarte bine, să vedem de ce l-a avut şi dacă nu riscă încă unul în curând”, a afirmat Dan Mihoc miercuri seară, la Medika Tv.
 
Medicul, care profesează la o clinică în Oradea, a declarat că nu se aştepta la atât de multe cazuri de accident vascular cerebral.
 
”Nu mă aşteptam să avem atât de multe cazuri, chiar de la început, dar s-a dovedit că patologia aceasta e în creştere şi, deja de anul trecut, până acum, avem undeva la 185 de trombectomii realizate, ceea ce e mult pentru un centru care se află la început şi într-o lipsă de efectiv medical”, a spus Dan Mihoc. 
 
El a atras totodată atenţia asupra numărului mic de specialişti care realizează trombectomii, explicând faptul că ”e destul de dificilă specializarea, durează undeva la 2 ani şi trebuie să avem şi doritori” în ceea ce priveşte medicii care să realizeze acest tip de intervenţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.