Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, joi, că nu vor exista jumătăţi de măsură în privinţa managementului deşeurilor din România, precizând că legislaţia spune că nu este voie să fie aduse deşeuri periculoase în ţara noastră. El propune realizarea unor birouri vamale unice pentru a fi verificate containerele care sosesc în România, precizând că cele care au deşeuri vor fi returnate în ţara de unde au venit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Costel Alexe s-a aflat joi, în Portul Constanţa, şi a avut o discuţie cu factorii responsabili de gestionarea deşeurilor periculoase care au ajuns în ultimele săptămâni în port, din Marea Britanie.

“Vrem să transmită mesaj foarte ferm. Fără jumătăţi de măsură în ceea ce priveşte managementul deşeurilor din România şi mai ales cele care ajung în ţara noastră. Legislaţia în vigoare spune foarte clar, nu avem voie să aducem deşeuri periculoase în România, nu avem voie să incinerăm deşeuri şi evident nu avem voie să depozităm. Face excepţie doar acel material reciclabil care ajunge în industria reciclatoare din România pentru că deşi avem instalaţii de reciclare foarte ample, foarte mari, foarte bine dezvoltate”, a afirmat ministrul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a mai spus că România nu reuşeşte să îşi colecteze selectiv deşeurile.

“Din păcate România astăzi nu reuşeşte să îşi colecteze selectiv deşeurile şi evident să ajungă la reciclare. Astăzi când ar fi trebuit să fim la 50% grad de reciclare la finalul lui 2020, suntem la 13% şi din păcate suntem campionii Europei la depozitare la groapă şi ultimii la reciclare”, a spus Costel Alexe.

El doreşte controale mai dese pentru verificarea stoparea importului de deşeuri în România care vin sub cod de obiecte de uz casnic.

“Îmi doresc foarte mult ca în perioada următoare împreună cu toate autorităţile statului să transmitem acest mesaj şi să combatem acest fenomen al importurilor de deşeuri în România sub cod de obiecte de uz casnic. În momentul de faţă vrem să întărim echipele de control ale Gărzii de Mediu, vrem să îi finanţăm, vrem să facem angajări la Garda de Mediu, vrem să avem o conlucrare mult mai bună cu Paza de Coastă şi cu inspectorii vamali, să avem controale cât se poate de dese, nu doar la sesizări şi să venim preventiv să verificăm pentru că astăzi avem în momentul de faţă foarte multe astfel de sesizări, multe din ele se confirmă”, a spus ministrul.

El a menţionat că doreşte realizarea de birouri unice vamale pentru a fi verificate toate containerele care ajung în ţară.

“Vrem să avem birouri unice vamale în care să verificăm toate aceste containere care vin, ne dorim foarte mult ca ele. Cu siguranţă ajung în România mii, zeci de mii de containere în fiecare lună care sub o formă sau alta vin cu diverse produse. Pe noi ne interesează să nu ajungă deşeuri în ţara noastră, deşeuri care ar trebui să rămân acolo de unde au fost provenite”, a explicat Costel Alexe.

El a mai spus că pentru eliminarea unei tone de deşeuri în Marea Britanie costul este de 400 de lire sterline, în Italia de 200 de euro, iar în România de 30-40 de tone.

În ultimele săptămâni mai multe containere cu deşeuri periculoase provenind din Marea Britanie au fost descoperite în Portul Constanţa, cele mai multe fiind returnate în ţara de origine, iar cele care au mai rămas în port vor fi şi ele trimise înapoi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.