Construirea celui mai mare centru de mari arşi pentru copii din ţară, în curtea Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu, este demarată cu întârziere, conf. Dr. Alexandru Ulici, managerul spitalului, afirmând că Primăria Sectorului 1 a întârziat eliberarea avizelor de demolare pentru mai multe clădiri vechi din curtea unităţii sanitare, astfel încât proiectul finanţat cu 73 de milioane de euro de Banca Mondială este în pericol de a nu fi terminat la timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Dr. Alexandru Ulici: “Nu am să înţeleg de ce au fost atâtea piedici pentru realizarea unui spital de mari arşi în România, piedici, piedici, piedici, s-au pierdut 8 luni”
Dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii Grigore Alexandrescu, a explicat pentru News.ro în ce stadiu este proiectul centrului destinat marilor arşi pediatrici, care urmează să fie construit în curtea spitalului. 
“Pentru câteva clădiri trebuia să obţinem un nou aviz de demolare, dar a început un joc al Primăriei Sectorului 1 care a decis să ne dea nouă administrarea. După lungi dezbateri, unele de notorietate, s-a ajuns cu proiectul la Primăria Municipiului Bucureşti. Aşteptăm de aici un document cu care să revenim la Primăria Sectorului 1, să cerem avizul de demolare. Am pierdut 8 luni în care se putea finaliza deja demolarea clădirilor”, afirmă medicul.
El a explicat în interviul acordat News.ro de unde a pornit necesitatea existenţei acestui centru. În acest moment, spune managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, nu există în România un centru care să îndeplinească toate criteriile pentru tratarea marilor arşi pediatrici.
 
Dr. Ulici: “Secţiile chirurgicale sunt într-o clădire din 1890”
 
“Nu este o poveste să o poţi spune în două trei cuvinte, ideea este că proiectul a pornit de la o necesitate absolută, şi anume nevoia de a avea un centru de mari arşi pediatrici în ţară, nu există în momentul ăsta un centru care să îndeplinească toate criteriile pentru tratarea marilor arşi, este absolut esenţial să ai aşa ceva, şi în acelaşi timp trebuie să înţelegem că un spital ca Grigore Alexandrescu nu poate trata mari arşi, şi, ca urmare, trebuia rezolvată şi problema secţiilor chirurgicale ale spitalului, pentru că, în acest moment, spitalul lucrează în nişte clădiri care au plan de conformare, un plan de conformare care se amână de la un an la altul, pentru că nu poate fi îndeplinit, într-o clădire cu secţiile chirurgicale, într-o clădire din 1890, într-o clădire care, indiferent cât de mult ai încerca, nu poţi să asiguri circuite pentru secolul 21, este imposibil să faci asta, noi compensăm lipsa circuitelor perfecte cu nişte măsuri care sunt deosebit de costisitoare”, relatează Ulici.
El explică faptul că, atunci când nu ai circuite perfecte, poţi defalca pacienţii, poţi folosi timpul ca element de circuit, faptul că un anumit pacient trece într-un anumit interval de timp, alt pacient în alt interval de timp, pe un circuit comun trece să spunem medicul care se duce către filtru, iar pacientul intră după un anumit interval de timp , cât ai făcut dezinfecţia zonei respective. 
”Deci poţi, cu costuri foarte mari, să acoperi deficitele de circuit, dar asta nu este o soluţie pe termen lung, este o soluţie pe termen scurt. Gândiţi-vă că noi suntem singurul spital, pot spune cred din lume, care mai avem ortopedie pediatrică la parterul unei clădiri. Din această nevoie absolută a pornit ideea acestui proiect, care în acest moment a trecut inclusiv de faza de proiectare. În momentul în care Primăria a decis că ar fi interesant să ne blocheze un pic, deja statul roman cheltuise 500.000 de euro aproape cu proiectul, pentru că proiectul este gata. 
Este o clădire care să aibă la parter şi la etajul 1 mari arşi, la etajul 2 şi la etajul 3 terapie intensivă de cea mai mare performanţă, inclusiv cu neonatologie, şi, la etajul 4, exact cum este în lumea civilizată, blocurile operatorii. Acest proiect care este finalizat urmează a fi conectat cu două pasarele cu presiune negativă, odată către UPU şi odată către clădirea veche-nouă, ca să spun aşa, care a fost făcută cu sprijinul Primăriei sectorului 1 şi dată în folosinţă în 2016, şi în care vor fi mutate toate secţiile chirurgicale practic, urmând ca clădirea în care îşi desfăşura activitatea chirurgia să fie dedicată pediatriei. Pentru pediatrie, unde circuitele sunt mai puţin pretenţioase, putem obţine nişte spaţii mai mult decât adecvate. Să nu vă imaginaţi că mutăm Pediatria într-o zonă nesigură, de fapt mutăm Pediatria într-o clădire care a fost complet consolidată şi renovată”, relatează medicul Alexandru Ulici.
 
 
Conform declaraţiilor sale, ”meteahna” clădirii în care este acum chirurgia, cea de la 1890, nu este că ar fi nesigură, ci meteahna acestei clădiri este că nu are cum să asigure circuite pentru chirurgie, pentru că forma ei nu mai permite acest lucru. 
”Proiectul de care vă spuneam se referă şi la această clădire mai veche, care are forma literei U şi care, cu ajutorul unei pasarele care va uni laturile scurte ale literei U, va crea un circuit suplimentar pentru aparţinători şi va descongestiona traseul, activitatea din cadrul spitalului. Este un plan mai mult decât important, a fost dus la bun sfârşit de către proiectanţi, şi arată foarte bine, pe hârtie. Spitalul Grigore Alexandrescu este un spital de utilitate locală, regional dar şi naţională. Este un spital care indiferent de situaţie , că e cataclism, că e război, Doamne fereşte, va funcţiona. Noi avem independenţă energetică”, a explicat  pentru news.ro medicul Alexandru Ulici. 
 
Epopeea avizelor pentru demolarea unor clădiri vechi din curtea spitalului, lucrul care împiedică proiectul esenţial pentru copii să demareze. Dr. Alexandru Ulici: “Există inclusiv banii pentru demolare, proiectul valorează în totalitatea lui 73 de milioane de euro, bani daţi de Banca Mondială. Finalitatea proiectului este decembrie 2024”
“Ca să faci loc acestui proiect trebuie dărâmate nişte clădiri. Pentru două din aceste clădiri exista deja o autorizaţie de demolare, dar pentru alte clădiri trebuia obţinut un nou aviz de demolare şi a început un joc al Primăriei sectorului 1 care a decis că trebuie să ne dea nouă administrarea, în fine, după lungi dezbateri, unele dintre ele de notorietate, pentru că au fost deja televizate, lumea ştie despre ce e vorba, s-a ajuns cu proiectul la Primăria Municipiului Bucureşti, unde, într-un final, spun într-un final pentru că şi acolo a fost o serie întreagă de tergiversări, s-a dat aprobarea pentru a trece în proprietatea spitalului, deci terenurile şi clădirile spitalului, de a trece din proprietatea publică, în proprietate public privată, în vederea obţinerii autorizaţiei de demolare.  Iar cu hotărârea care nu ne-a venit încă, pe care o aşteptăm de la Primăria Municipiului Bucureşti, va trebui să ne adresăm Primăriei Sectorului 1, din nou Primăriei Secorului 1, pentru a ne da autorizaţia de demolare. Practic în acel moment putem spune că suntem în linie dreaptă”, a declarat medicul pentru News.ro. 
 
 
El  subliniază că există inclusiv banii pentru demolare, proiectul acesta valorează în totalitatea lui 73 de miloane de euro, bani care sunt daţi de către Banca Mondială şi a cărei ultimă finalitate, pentru că a tot fost amânată finalitatea, este 31 decembrie 2024.
”Se pierd aceşti bani dacă proiectul nu va fi complet gata, dată construcţia la cheie, cu dotare, cu absolut tot, în decembrie 2024. N-am să înţeleg de ce au fost atâtea piedici în realizarea unui spital pentru mari arşi în România, pentru copii, piedici, piedici, piedici”, a declarat conf.dr. Alexandru Ulici. 
 
Echipa medicului Dan Enescu, unică în lume. Deşi infrastructura unităţii sanitare trebuie îmbunătăţită, medicii au reuşit de-a lungul timpului performanţe extraordinare. Dr. Ulici: “Poate cel mai mare succes este cazul unei fetiţe cu arsuri de 90% care a supravieţuit acestei arsuri numai şi numai prin efortul secţiei de arşi şi a întregului spital”
 
“Am compensat lipsa cu o pregătire profesională excepţională. Noi, aici, în Bucureşti, avem un centru de excelenţă unde activează, pe lângă profesorul Enescu care este de notorietate, o echipă extraordinară pe care dumnealui a creat-o şi care efectiv îşi dedică viaţa pot spune pentru salvarea copiilor arşi, poate cel mai mare succes este un caz ultracunoscut, din păcate, o fetiţă cu arsuri de 90% care a supravieţuit acestei arsuri numai şi numai prin efortul secţiei de arşi şi a întregului spital. Dar este foarte dificil pentru că nu mai sunt spaţiile, nu mai sunt circuitele pentru secolul 21, ele au fost foarte bune la vremea când au fost date în folosinţă, în 2006, pentru 2006, Secţia de arşi, cum îi spuneam noi, chirurgie plastică, avea circuitele corecte pentru acea perioadă. Nu mai au nicio legătură cu ce înseamnă acum să fie corect şi de multe ori am fost nevoiţi să folosim săli de operaţie din alte blocuri operatorii pentru aceşti pacienţi, pentru a avea tot confortul, şi cred că este absolut obligatoriu să fie făcut acest centru, noi nu facem un centru pentru noi sau pentru profesorul Enescu, sau pentru doctorul Ulici, sau un centru pentru profesorul Bălănescu, ci îl construim pentru pacienţii noştri care sunt copiii noştri, ai cetăţenilor români, şi cred că de data asta societatea civilă ar trebui să-i ia un pic la întrebări pe cei care îşi arogă dreptul de a întârzia un astfel de proiect şi să nu conteze faptul că tu ai posibilitatea să te tratezi în altă parte, în alte ţări, te gândeşti la români, dacă poţi”, a declarat Alexandru Ulici.
Întrebat de ce s-au tergiversat lucrurile şi unde crede că este interesul, medicul a răspuns: “Nu sunt suficient de deştept ca să ştiu lucrul ăsta”. 
El nu a putut preciza dacă chiar crede că se va ajunge la situaţia în care să fie pierdută finanţarea.
 
Care este stadiul actual şi ce urmează
Cert este că, în acest moment, conducerea spitalului de copii aşteaptă hotărârea Consiliului Local al Municipiului Bucureşti prin care se trec clădirile şi terenurile unităţii sanitare din domeniul public în domeniul privat al statului. Cu această hotărâre şi cu un alt întreg dosar pregătit de spital şi de proiectanţi, managerul spitalului trebuie să ceară din nou Primăriei Sectorului 1 aviz de demolare pentru 4 clădiri şi 3 anexe aflate în curtea unităţii sanitare, pentru a face loc noului centru. 
Cu acest aviz, cei de la Spitalul Grigore Alexandrescu trebuie să meargă la Ministerul Sănătăţii, care trebuie să prioritizeze proiectul şi să demareze procedura de licitaţie pentru demolare şi apoi pe cea pentru construirea centrului de mari arşi pentru copii. 
Managerul spitalului, conf.dr. Alexandru Ulici, spune că s-au pierdut 8 luni preţioase în care se putea finaliza deja demolarea şi în care putea începe deja construcţia centrului. Acesta ar trebui să fie gata, atât construcţia cât şi dotările necesare, în decembrie 2024. 
 
Ce spun Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1
Jurnaliştii News.ro au solicitat un răspuns din partea reprezentanţilor Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. Cei de la  Direcţia Patrimoniu şi Direcţia de Asistenţă Tehnică şi Juridică au explicat că Primăria a aprobat o hotărâre prin care şapte clădiri din incinta spitalului au trecut din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Bucureşti şi că acele clădiri pot fi demolate pentru că au rapoarte de expertiză care justifică demolarea. 
 
Răspunsul formulat de Direcţia Patrimoniu şi Direcţia de Asistentă Tehnică şi Juridică din cadrul Primăriei Capitalei: ”Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în şedinţa ordinară din data de 27.04.2021 o hotărâre prin care şapte clădiri din incinta spitalului Grigore Alexandrescu au trecut din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti. Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, art. 197, acest proiect urmează a fi transmis Prefectului Capitalei în termenul legal, respectiv în maxim 10 zile lucrătoare de la adoptare. Potrivit art. 198, (1) Hotărârile şi dispoziţiile cu caracter normativ devin obligatorii de la data aducerii lor la cunoştinţă publică; (2) Aducerea la cunoştinţă publică a hotărârilor şi a dispoziţiilor cu caracter normativ se face în termen de 5 zile de la data comunicării oficiale către prefect. Clădirile vizate de Proiectul de Hotărâre adoptat la sfârşitul lunii trecute au rapoarte de expertiză care justifică demolarea, iar pe terenul pe care se află acestea urmează să fie implementat un proiect derulat de Ministerul Sănătăţii cu Banca Mondială, respectiv obiectivul de investiţii "Construirea unui centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziţionare şi conectare a Departamentelor Urgenţă, AŢI şi chirurgie pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” Bucureşti. Anterior, tot în cadrul acestui proiect, Consiliul General a aprobat HCGMB nr. 361/2017 şi 859/2018, pentru trecerea din public în privat a altor două clădiri din curtea spitalului”.
 
Surse din cadrul Primăriei Sectorului 1 (sector în care se situează Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”) au explicat că în acest moment aşteaptă de la Primăria Generală hotărârea prin care clădirile care trebuie demolate trec din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Bucureşti, pentru a emite avizul de demolare. Acestea nu au explicat însă şi de ce anume s-a ajuns la o întârziere a acestui proiect, aşa cum susţine managerul unităţii sanitare,  conf.dr.Alexandru Ulici. 
 
Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Ministerul sprijină în continuare demersul făcut de conducerea Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, referitor la construirea Centrului pediatric de mari arşi 
 
Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat pentru News.ro că Ministerul Sănătăţii sprijină în continuare demersul făcut de conducerea Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, referitor la construirea Centrului pediatric de mari arşi în incinta unităţii sanitare şi că aşteaptă toate documentele necesare de la conducerea spitalului, în vederea organizării licitaţiei pentru demolarea unor corpuri de vechi de clădire, pentru a demara construirea acestui centru medical destinat tratamentului copiilor care suferă arsuri severe. 
Secretarul de stat a declarat că, odată primite toate documentele, specialiştii din minister care gestionează acest proiect de importanţă strategică vor urma toţi paşii necesari, astfel încât să poată începe construirea clădirii, respectând termenele stabilite. 
Spitalul Grigore Alexandrescu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.