Primăria Constanţa anunţă modernizarea Parcului Tăbăcărie, urmând să fie reabilitate traseele pietonale, spaţiile verzi şi iluminatul public. Planul de modernizare include şi amenajarea a patru grădini tematice şi reabilitarea grădinii japoneze deja existentă în parc. Investiţia se ridică la 37 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac anunţă pe reţelele sociale un proiect amplu de reabilitare a parcului Tăbăcărie. Acesta va avea cinci grădini tematice, iluminat public nou, malurile lacului consolidate şi trasee pietonale reparate şi reamenajate. Administraţia municipiului mai anunţă că Amfiteatrul va fi de asemenea reabilitat şi va putea găzdui, din nou, spectacole şi evenimente în aer liber. 
”Are şi Constanţa Herăstrăul ei. Tăbăcărie este un parc simbol pentru toţi constănţenii. Vreau să redăm comunităţii un spaţiu verde reamenajat, sistematizat şi reparat. În acelaşi timp trebuie să redăm parcului curăţenia, farmecul şi frumuseţea pe care, să recunoaştem, în timp le-a pierdut, a declarat primarul Vergil Chiţac. 
El a precizat că prima etapă a lucrărilor trebuie să fie finalizată până în martie 2024. 
”Prima etapă a lucrărilor de reamenajare trebuie să fie finalizată până în martie 2024. Concomitent, lucrăm la consolidarea falezei lacului Tăbăcăriei, degradată şi chiar instabilă în anumite zone. Proiectul tehnic este deja finalizat. De asemenea, reamenajăm întreg spaţiul verde din parc. Lucrările, în ansamblul lor, sunt fără precedent în istoria de peste 40 de ani a acestui parc”, a subliniat primarul.
 

De asemenea, Primăria Constanţa va consolida malurile lacului, va amenaja vegetaţia şi va construi inclusiv un pasaj pietonal. Peste cinci kilometri de mal/faleză vor fi reamenajaţi conform proiectului tehnic finalizat de primărie. Lucrările şi soluţiile tehnice aferente sunt împărţite pe zone, în funcţie de specificul zonal al malului. Proiectul integral are costuri estimate de aproximativ 37 de milioane de lei şi urmează să intre în faza de licitare publică. 
Prima etapă a lucrărilor de reabilitare cuprinde aproximativ 50% din suprafaţa parcului. 
”Urmează să înceapă lucrările şi pentru faleza lacului, întrucât s-a erodat în câteva zone şi s-a prăbuşit în lac. Am ales această perioadă din considerentul că, iarna, parcul e mai puţin frecventat”, a arătat primarul Vergil Chiţac. 
Etapele 2 şi 3 sunt programate în intervalul primăvară – vară 2024. Acestea includ reamenajarea şi reabilitarea tuturor spaţiilor verzi din parc, dar şi lucrări de reabilitare la faleza lacului Tăbăcăriei.
Planurile de reabilitate prezentate de primarul Chiţac cuprind amenajarea a patru grădini tematice şi reabilitarea grădinii japoneze deja existentă în parc. De asemenea, sunt în plan şi câteva elemente de noutate,  să fie amenajate mai multe grădini cu diferite tematici. Grădină cu pontoane din lemn cu structură uşoară. O grădină franţuzească, ale cărei puncte de atracţie vor fi plantele (trandafiri, lavandă, arbori, arbuşti). O grădină senzorială, ale cărei trasee sunt gândite să prezinte mai multe texturi şi culori. O grădină de umbră, în care va exista o zonă omogenă de arbori.
Construit acum 40 de ani, parcul a rămas cea mai mare zonă verde a municipiului, având aproximativ 100 ha (inclusiv lacul Tăbăcăriei). Pentru un termen de comparaţie, parcul Herăstrău, cel mai mare parc din Bucureşti, are o suprafaţă de 187 de ha, aproape de două ori mai mare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.