Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) transmite, marţi, de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, un mesaj prin care arată că este necesar ca acest concept, de siguranţă a pacientului, să fie ”mai puternic” pus în practică. Oficialii instituţiei susţin că aspectele negative din sistemul de sănătate trebuie să fie recunoscute şi asumate pentru a putea fi soluţionate. ”Acest concept trebuie să funcţioneze ca un instrument de sprijin pentru medici, nu ca o sursă de birocraţie suplimentară”, susţine preşedintele CMMB, Cătălina Poiană.
”În contextul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, ne dorim ca principiile de siguranţă a pacientului să fie implementate în mod proactiv în practica medicală, depăşind astfel abordările teoretice. Siguranţa pacientului trebuie să devină un standard al actului medical, un angajament asumat de fiecare profesionist din domeniu şi susţinut de întreaga comunitate medicală şi sistem de sănătate (infrastructură adecvată, circuite funcţionale, echipamente performante, condiţii pentru a profesa). Cu toţii am văzut diverse aspecte negative în sistemul de sănătate. Trebuie să le recunoaştem, să fie asumate şi, mai ales, să înţelegem cum le putem soluţiona, inclusiv din perspectiva conceptului de siguranţă a pacientului. De aceea, susţin ferm necesitatea de a eficientiza şi de a aplica conceptul de siguranţă a pacientului într-un mod mai practic. Acest concept trebuie să funcţioneze ca un instrument de sprijin pentru medici, nu ca o sursă de birocraţie suplimentară”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, citată într-un comunicat al instituţiei.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti subliniază importanţa colaborării multidisciplinare în îngrijirea pacienţilor. Astfel, medici, asistenţi medicali, farmacişti şi alţi specialişti trebuie să lucreze împreună pentru a minimiza riscurile asociate tratamentului, optimizând astfel traseul pacientului de-a lungul diferitelor etape de îngrijire.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti îşi reafirmă angajamentul de a colabora cu toţi factorii implicaţi în sistemul de sănătate pentru a transforma siguranţa pacientului într-o prioritate.
”În fiecare interacţiune dintre medic şi pacient, siguranţa trebuie să fie un principiu fundamental, iar Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti promovează acest obiectiv prin educaţie medicală continuă şi susţinerea unei culturi a siguranţei în actul medical”, subliniază CMMB în documentul citat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.