CNSAS a transmis, miercuri, că, de la preluarea mandatului actualului Colegiu, în martie 2018, au fost preluate de la siferite instituţii documente din arhiva fostei Securităţi. Astfel, s-au preluat documente de la SRI, SIE şi MAI, fiind stabilit un protocol de colaborare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”De la debutul mandatului său (28 martie 2018), actualul Colegiu a reluat discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor partenere, în vederea identificării şi predării documentelor care fac obiectul activităţii C.N.S.A.S. În acest sens, au avut loc mai multe întâlniri cu specialişti ai Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, în scopul identificării acelor dosare şi fonduri arhivistice care trebuie să ajungă la C.N.S.A.S. în condiţiile prevăzute de lege. În aceste condiţii au fost preluate din 2018 până în prezent de la S.R.I. 393.927 unităţi arhivistice, 48.032 fişe cartotecă, 261.873 fişe conexare fond microfilme, 712 fişe cadre; de la S.I.E. 1.022 unităţi arhivistice, 35 fişe cadre, 79 cărţi, 6 benzi de magnetofon, 10 albume foto, 2 benzi de vinil, 184 role film; de la M.A.I.-Direcţia Paşapoarte au fost preluate 699 unităţi arhivistice”, a transmis, meircuri, CNASA, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în 22 februarie, a existat o întâlnire de lucru între Colegiul C.N.S.A.S. şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, prilej cu care s-au stabilit etapele procedurale în vederea preluării documentelor din arhiva fostei Securităţi care au fost primite în custodia M.Ap.N.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Colegiul C.N.S.A.S precizează că afirmaţiile domnilor Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade difuzate în spaţiul public pe tema preluării arhivei Securităţii sunt emise în nume propriu şi nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei”, a mai transmis instituţia.

Cercetătorii CNSAS Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, au cerut, la începutul lunii aprilie, Minsterului Apărării Naţionale să predea întreaga arhivă a Securităţii, acuzând obstrucţionarea justiţiei şi imposibilitatea de a se face dreptate victimelor.

”A pretinde că ar exista motive întemeiate care să justifice un fapt scandalos, şi anume că ministerul continuă să blocheze predarea arhivelor Securităţii, predare instituită ca o obligaţie legală a statului român, este pur şi simplu inacceptabil”, au transmis cei trei.

În replică, Ministerul Apărării a afirmat că documentele au fost predate încă din 2006, mai puţin cele care ar putea aduce atingere securităţii naţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.