Producătorii mari de medicamente s-au remarcat joi, într-o zi volatilă pentru rapoartele financiare corporative, depăşind aşteptările analiştilor, în pofida ameninţărilor legate de posibile tarife specifice sectorului, eforturilor de reducere a preţurilor medicamentelor şi concedierilor federale care ar putea submina investiţiile planificate în SUA în anii următori.
Spre deosebire de alte industrii, precum companiile aeriene, care şi-au retras sau ajustat drastic estimările din cauza incertitudinilor tarifare, marile companii farmaceutice au fost în mare parte imune la turbulenţele comerciale.
Bristol Myers Squibb, Merck & Co, Sanofi şi Roche au depăşit joi toate aşteptările privind veniturile trimestriale, iar Bristol şi-a revizuit în creştere prognoza de profit.
Per ansamblu, sectorul farmaceutic a rezistat bine fluctuaţiilor de pe pieţele financiare. Indicele S&P 500 Healthcare a scăzut cu doar 0,5% în acest an, comparativ cu o scădere de 7,5% înregistrată de indicele general S&P 500.
Totuşi, producătorii de medicamente se confruntă cu mai multe riscuri care ar putea genera instabilitate. Printre acestea se numără eforturile administraţiei Trump de a reduce personalul federal, inclusiv în cadrul Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), precum şi investigaţiile privind importurile farmaceutice care ar putea duce la impunerea de taxe asupra sectorului.
Până în prezent, medicamentele au fost exceptate de la tarifele reciproce impuse de preşedintele Donald Trump. Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite trebuie să îşi întărească capacitatea de producţie internă de medicamente pentru a nu mai depinde de alte ţări în asigurarea aprovizionării cu produse farmaceutice esenţiale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.