Zece voluntari de la clubul Ride&Ride, care a fost fondat în urmă cu cinci ani şi care reuneşte motociclişti, s-au alăturat proiectului ”Există un erou un fiecare dintre voi”, proiect care implică instruirea din punct de vedere medical, de către traineri autorizaţi la nivel european, iar cei instruiţi au, apoi, posibilitatea de a interveni, prin intermediul unei aplicaţii mobile, în cazuri de urgenţă aflate în proximitate. Pentru anul 2025, clubul motocicliştilor îşi propune să aibă o sută de astfel de voluntari.
Zece voluntari de la Ride&Ride, club de motociclişti fondat în urmă cu cinci ani, s-au alăturat proiectului ”Există un erou un fiecare dintre voi”, iar pentru anul 2025 o sută de membri ai clubului vor să devină salvatori care să se alăture acestui proiect.
”Am observat că putem ajuta şi, în consecinţă, am început să adunăm în echipă membri care pot să ajute, voluntari, motociclişti. Grupul a ajuns la aproape 7.000 de oameni care se ajută între ei nu doar în caz de accident, ci şi în situaţii în care apar probleme de altă natură. Legătura este formată printr-un grup de Telegram unde cel care are nevoie postează: că nu ai curent la baterie, ai avut un accident sau altă problemă şi cei care sunt în jur intervin. De acolo am aderat la ideea domnului doctor Cristian Grasu, cel care a pus la punct proiectul «Există un erou în fiecare»”, a declarat, marţi seară, la
Medika Tv, Puiu Vasilescu, fondator al clubului Ride & Ride.
Proiectul ”Există un erou în fiecare dintre voi” a fost pus la punct în urmă cu peste un deceniu de medicul Cristian Grasu, preşedintele Serviciilor de Ambulanţă din România.
”E un proiect în stadiu de maturitate, în aprilie 2013, iniţial pe SMS-uri, apoi cu aplicaţia mobilă «Există un erou un fiecare» conectată la dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Ar fi fost minunat dacă 112 ne-ar fi permis să ne conectăm la ei, eu încă mai îmi fac iluzii pentru că e mare păcat că la această aplicaţie nu au acces toţi cetăţenii. În prezent, sunt 5.500-5.600 de voluntari care au făcut cursuri de instruire care sunt organizate de instructori acreditaţi de Consiliul European al Resuscitării şi care includ principiile ajutorului vital de bază, dar şi alte aspecte precum: cum se recunoaşte un accident vascular cerebral sau cum se acţionează în diverse situaţii medicale, cum ar fi convulsiile, spre exemplu. Cei care absolvă cursul cu cel puţin 70% din punctaj au acces la aplicaţie şi devin salvatori, pot interveni primii în caz de urgenţă care se află la mai puţin de cinci minute de el”, a explicat medicul Cristian Grasu.
Salvatorii aflaţi în acest program pot doar să acorde prim ajutor care nu implică tratamentul.
De la iniţierea proiectului, mii de oameni au fost ajutaţi.
”Au fost peste 1.100 de stopuri cardio-respiratorii, dintre care peste 120 au fost resuscitate cu succes şi au plecat cu ambulanţa spre spital având puls şi tensiune”, a explicat medicul Cristian Grasu.
Medicul a precizat că numărul voluntarilor creşte în mod constant şi ei se pregătesc să poată comunica între ei şi să poată interveni inclusiv în caz de calamitate, în situaţii în care comunicaţiile online ar fi inutilizabile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.