Consiliul Local al municipiului Buzău a aprobat în şedinţa ordinară a lunii iunie un nou regulament de funcţionare prin care cetăţenii care doresc să participe la şedinţele deliberativului local o pot face doar dacă au un interes legitim legat de un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi, doar cu aprobarea preşedintelui de şedinţă şi doar pe perioada discutării respectivului proiect. De asemenea, accesul presei la şedinţele Consiliului Local Buzău nu va mai fi permis întrucât şedinţele vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook şi cea de Youtube a Primăriei.
Noul regulament de funcţionare a fost votat, joi, cu 14 voturi "pentru" (consilierii PSD), 3 abţineri şi 3 voturi "împotrivă" (aleşii PMP si PNL).
Consilierii opoziţiei au solicitat iniţiatorilor să explice de ce reprezentanţii presei nu vor mai avea acces la şedinţele CL.
"De ce presa nu mai are acces în sala de şedinţe? Mi se pare un pic de cenzură aşa. Cu ce încurcă această situaţie? Presa trebuie să aibă acces. Sunt decizii ale CEDO, sunt drepturi prevăzute în Constituţie", au spus consilierii PMP Constantin Florescu şi Silviu Roşioru.
"La acest moment sunt 40-50 de organisme mass-media, bloguri, site-uri, ziare, televiziuni şi dacă ele se transmit live eu nu văd logica de ce să mai vină presa aici", a afirmat viceprimarul Ionuţ Apostu
Totodată, consilierul Constantin Florescu, fost preşedinte al Tribunalului Buzău, i-a solicitat secretarului Primăriei să precizeze dacă interzicerea accesului presei la şedinţele CL este sau nu legală, în accepţiunea sa.
"Eu pot să mă pronunţ doar cu privire la legalitate şi vă spun că da, este perfect legal", a replicat secretarul Primăriei Buzău, Eduard Pistol.
"Deci regulamentul de la Camera Deputaţilor, de la Senat, care prevede că presa are acces permanent la şedinţe şi inclusiv la şedinţele de comisii nu este legal şi acesta de aici de la dumneavoastră este legal, da?", a spus Constantin Florescu.
La rândul său, consilierul USR Irinel Cîrstea a cerut secretarului Primăriei să precizeze dacă prezenţa presei la lucrările Consiliului Local este legală.
"Este opţională. Dacă hotărăşte majoritatea că jurnaliştii pot fi prezenţi, atunci presa poate fi prezentă. Daca nu, atunci nu", a fost răspunsul secretarului Eduard Pistol.
"Domnule secretar vă rog să îmi spuneţi dacă, conform legii, prezenţa presei la şedinţele CL este legală, nu conform acestui regulament care îl supuneţi votului pentru că acesta nu a fost votat deocamdată", a fost replica consilierului USR.
"Conform legii!!??? Spuneţi-mi la ce articol să mă raportez şi vă dau răspunsul, pentru că aşa, legi sunt multe", a spus Pistol.
În final, regulamentul a fost supus la vot şi aprobat de majoritatea consilierilor prezenţi.
Conform articolului 27 al noului regulament de funcţionare al Consiliului Local Buzău, caracterul public al şedinţelor CL este dat de:
a. Accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele verbale ale şedinţelor consiliului local postate pe site-ul Primăriei
b. Accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local şi la instrumentele de motivare şi prezentare ce se regăsesc postate pe site-ul Primăriei
c. Cetăţenii care au domiciliul în municipiul Buzău pot participa la şedinţele consiliului local doar dacă au un interes legitim legat de un proiect de cu caracter individual şi dacă au aprobarea preşedintelui de şedinţă; neaprobarea nu se motivează
d. Participarea la şedinţă de derulează doar în intervalul de timp în care se dezbate proiectul respectiv
e. Cetăţenii cu domiciliul în municipiul Buzău care doresc să asiste la şedinţele consiliului local vor comunica această intenţie secretarului general, înainte de începere şedinţei cu minim 24 de ore înainte, prin cerere scrisă depusă la Ghişeul Unic al Primăriei. Accesul în sala de şedinţe se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea cererilor depuse, maxim 5 persoane, cu condiţia probării cererilor în condiţiile alineat (C)
f. Şedinţele de consiliu local se filmează şi se transmit live pe pagina de Facebook a Primăriei Buzău şi pe contul de Youtube, de către operatorul căruia i s-a atribuit, potrivit legii acest serviciu;
g. Presa poate utiliza imaginile realizate potrivit alineatului precedent fără a mai fi necesară prezenţa sa efectivă la şedinţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.