Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că peste 5.000 de copii cu probleme legate de tulburări mintale sunt trataţi în prezent într-o clădire veche de 100 de ani, adăugând că acest lucru este ”o ruşine” pentru statul român. Ciolacu a făcut declaraţia la lansarea unui proiect prin care va fi construit un corp de spital de Psihiatrie pediatrică. ”Tot ceea ce se mişcă acum, se mişcă pentru că am schimbat ritmul de implementare”, a susţinut el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Marcel Ciolacu a fost prezent, miercuri seara, la lansarea proiectului de construcţie a unui nou corp de spital de Psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Bucureşti. 
 
Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
”Am venit aici pentru că îmi doresc ca lumea să vadă ce înseamnă atunci când statul şi privatul îşi dau mâna pentru un bine comun. Sunt multe lucruri care trebuie reglate în relaţia dintre stat şi mediul privat. De multe ori relaţia dintre acestea arată ca un fel de luptă între doi gladiatori. Doar că din această luptă nu se naşte nimic. Se naşte doar frustrare şi ură reciprocă. În schimb, din dialog şi cooperare pot rezulta proiecte esenţiale care nu doar rezolvă probleme, ci şi salvează vieţi, la propriu, iar aici vorbim chiar de vieţi de copii”, a afirmat Marcel Ciolacu. 
 
El a arătat că în prezent tinerii şi copiii cu tulburări mintale sunt trataţi într-o clădire veche de 100 de ani.
 
”Vorbim despre o viitoare unitate sanitară în care vor fi trataţi copiii şi tinerii cu tulburări mintale. Astăzi peste 5.000 de copii cu astfel de probleme sunt trataţi într-o clădire veche de 100 de ani. Asta, vă spun cu toată sinceritatea, chiar dacă astăzi reprezint statul român, este o ruşine pentru statul român, care stat pompează lunar în sănătate peste 1,2 miliarde de euro”, a declarat Ciolacu.
 
El a menţionat că, după 30 de ani, România a început să facă trei spitale regionale. 
 
”După 30 de ani, am început, în sfârşit, să construim trei spitale regionale, mult promise în toţi aceşti 30 de ani şi mai mult de 20 de spitale în ţară prin PNRR. La fiecare proiect am insistat să fie bani atât din bugetul de stat, dar mai ales să fie bani din PNRR pentru că astfel am impus un ritm de implementare până în anul 2026. Tot ceea ce se mişcă acum, se mişcă pentru că am schimbat ritmul de implementare. Eu unul m-am săturat să mi se explice câte jumătate de oră sau o oră de ce nu s-a putut face un lucru, de ce a trebuit schimbat de zece ori caietul de sarcini, de ce a trebuit nu ştiu la ce consiliu unde se contestă să dureze vreun an şi jumătate. Nu există această crăpătură. Nu mai există această scuză din partea statului român, pentru că toate aceste sume în domeniul de sănătate, în infrastructură de sănătate au un deadline de implementare până în 2026 şi toate sunt granturi”, a transmis premierul.
 
Ciolacu a mai afimat că statul român nu are capacitatea de a face într-un timp scurt ceea ce nu a făcut de la Revoluţie încoace şi că va sprijini astfel de proiecte. 
 
Premierul a declarat că, atunci când privatul vrea să facă lucrurile bune, statul trebuie să fie receptiv şi a amintit de legea prin care toate fundaţiile care investesc în sănătate pot recupera TVA. 
 
”Acest spital nu este o simplă clădire. Aici vor fi îngrijiţi copii şi tineri care de multe ori luptă singuri cu problemele de tulburare mentală pentru că uneori chiar şi părinţilor le este greu să accepte că au un copil cu astfel de problemă. Aceşti copii sunt în mare parte fie nebăgaţi în seamă şi, să fim corecţi, fie stigmatizaţi de societate. Vorbim de tineri care nu au pe nimeni, de fapt, de partea lor. De aceea cred că a venit timpul să vorbim foarte serios de bolile mentale cauzate de abuzul de droguri, alcool sau medicament. La fel cum ar trebui să vorbim despre depresia şi anxietatea în rândul tinerilor. Ştiu că sunt subiecte incomode care polarizează, dar dacă închidem ochii, nu înseamnă că problema nu există. Eu nu cred că închid ochii, la fel cum statul nu mai trebuie să închidă ochii. Voi face din prevenirea şi tratarea problemelor cauzate de droguri un obiectiv naţional. Pentru că drogurile distrug vieţi, cum bine ştiţi, distrug familii şi distrug viitorul unor tineri care au toată viaţa în faţă”, a afirmat premierul Ciolacu. 
 
Acest corp nou de spital este realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciile Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.