Premieurl Marcel Ciolacu a afirmat miercuri, la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, că nimic din ce se întâmplă acum nu exista când el era de vârsta lor, pentru că atunci ”era o luptă pentru supravieţuire, unde studiile universitare nu îţi asigurau automat un loc de muncă bine plătit”. În acest context, Ciolacu a spus că îşi doreşte ca şcoala românească să pregătească tinerii, ”nu pentru a obţine o diplomă, ca până acum, ci pentru ca tinerii să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, pe măsura muncii lor”. El i-a îndemnat pe tineri să înveţe cât mai mult acolo unde sunt, dar să aplice tot ce au învăţat, în România. ”Putem gândi împreună un model de încurajare, de susţinere, a tinerilor care se întorc”, a mai spus şeful Executivului, avansând din nou propunerea făcută la Congresul PSD, referitoare la scutirea timp de 10 ani de impozite pentru banii aduşi în ţară de cetăţenii care se întorc.
”Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de energia, creativitatea şi determinarea voastră pentru a face faţă provocărilor complexe ale viitorului, dar – mai ales – pentru a se dezvolta. Mă uit în sală şi mă bucur! Pentru că văd că România are un viitor! şi ştiu că este obligaţia mea, în primul rând ca părinte, să fac tot ceea ce ţine de mine, în calitate de prim-ministru, pentru ca voi să beneficiaţi de toate posibilităţile necesare dezvoltării potenţialului vostru! Contextul actual vă este extrem de favorabil. Nimic din ce se întâmplă acum nu exista când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supravieţuire, unde studiile universitare nu îţi asigurau automat un loc de muncă bine plătit. De aceea, România a avut generaţii întregi de ingineri, jurişti sau economişti, care au făcut orice altceva, mai puţin meseria lor, învăţată la şcoală. De aceea, exodul tinerilor bine pregătiţi a atins atunci nivelul maxim!. Astăzi, din fericire, lucrurile s-au schimbat. Economia românească a crescut, industria a crescut, mari uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie, al căror singur viitor părea fierul vechi, renasc cu ajutorul capitalului privat”, a afirmat Ciolacu, la începutul discursului rostit la Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni
El le-a transmis studenţilor că specialiştii, profesioniştii sunt extrem de apreciaţi şi căutaţi!, iar în mediul privat, autohton sau mari corporaţii internaţionale dau o adevărată bătălie pentru a-i avea alături, salariile
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astăzi, salariile pentru profesionişti rivalizează cu cele din ţările dezvoltate, la care ne-am uitat atâţia ani cu jind. Astăzi un tânăr are şansa de a se împlini profesional aici, în România.
Stimaţi participanţi,
”Acesta este motivul - şi nu vă ascund – pentru care îmi doresc să trecem la un alt nivel. Îmi doresc ca şcoala românească să ne pregătească tinerii, nu pentru a obţine o diplomă, ca până acum, ci pentru ca tinerii să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, pe măsura muncii lor. Este vitală, în opinia mea, creşterea unor noi generaţii de specialişti prin sistemul de învăţământ tehnologic. Peste 1 miliard de euro din fonduri europene, PNRR şi bugetul de stat pentru învăţământul dual, inclusiv cel universitar, în următorii 5 ani. Aceşti bani, care finanţează programele de învăţământ tehnic dual, sunt garanţia pentru cei ca voi, şi pentru cei care vin după voi, că veţi putea avea o viaţă decentă aici, în România! În calitatea vremelnică pe care o deţin, de prim-ministru al României, ştiu că este cel mai bine investit miliard. Pentru că el va contribui şi la reducerea presiunii deficitului de forţă de muncă, dar şi a şomajului în rândul tinerilor. Pentru că toţi trebuie ajutaţi să-şi găsească un drum în viaţă, tineri absolvenţi şi, în mod special, cei cu risc mare de marginalizare!”, le-a spus el studenţilor.
Ciolacu le-a lansat şi o provocare membrilor Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
”Învăţaţi cât mai mult, acumulaţi cât mai multe cunoştinţe acolo unde sunteţi. Dar, aplicaţi tot ce aţi învăţat, aici, în România! În România de astăzi, vă puteţi dezvolta profesional, mai mult decât au avut şansa generaţiile trecute. În România de astăzi, salariile voastre sunt la un nivel comparabil cu cele de acolo. Costurile vieţii, însă, sunt mai mici acasă. Putem gândi împreună un model de încurajare, de susţinere, a tinerilor care se întorc. După modelul ţărilor cu o diasporă numeroasă, care au luat deja măsuri pentru a-şi aduce înapoi cetăţenii. Unde fiecare cetăţean care s-a întors în ţară, a fost scutit, timp de 10 ani, de impozite pentru banii aduşi înapoi. Vă rog împreună să ne gândim la asta şi să venim cu propuneri”, a fost mesajul său pentru studenţii români din străinătate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.