Chirurgul Cătălin Badiu de la Spitalul Universitar din Capitală afirmă că diferenţa dintre o persoană care face investigaţii medicale şi descoperă din timp o afecţiune cardio-vasculară şi o persoană care ajunge la medic într-un moment în care boala cardio-vasculară este extrem de avansată este una ”majoră”, afică cea dintre viaţă şi moarte sau dintre o viaţă normală şi una plină de suferinţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Eu consider că dacă pacienţii înţeleg exact care este boala de care suferă şi care sunt motivele pentru care se ajunge la boala respectivă sau ce pot face pentru ca să evite acest lucru, dacă înţeleg într-adevăr gravitatea bolii, cred că atunci pacienţii devin mai complianţi, adică înţeleg că trebuie să urmărească, că operaţia, de exemplu, e doar o etapă din viaţa lor de pacient şi că extrem de important, după această operaţie, este toată perioada post-operatorie şi tratamentul care trebuie ajustat. Sunt pacienţi care preferă să nu mai meargă la medic sau merg în primele săptămâni sau luni după operaţie, fac control şi apoi spun că se simt bine, îşi reintră în rutina de zi cu zi şi de multe ori uită de boala pentru care au fost operaţi. Pacienţii aceştia, de multe ori, îşi iau tratament mai departe, doar că acesta nu a fost ajustat şi ajung să facă din nou hipertensiune arterială”, a afirmat medicul Cătălin Badiu, la Medika Tv, miercuri seară. 
 
Chirurgul a constatat însă că sunt pacienţi care, după un episod de boală cardiacă severă, nu se mai prezintă o perioadă îndelungată la medic, iar când ajung situaţia în care se află este una foarte gravă. 
 
”Dacă boala nu este tratată cum trebuie, evident că loveşte din nou şi a doua oară poate fi lovitura şi mai dură. Un om care este afectat de un infarct miocardic poate să fie sever afectat şi viaţa lui de la acel eveniment înainte să fie afectată. (...) Cel mai bine să faci prevenţie, să faci investigaţii, încât dacă ai semne de astfel de boală să o poţi trata din timp. Diferenţa dintre cineva care nu face investigaţii şi nu ajunge să fie tratat şi cineva care face în mod regulat investigaţii şi descoperă o anumită boală şi o tratează din timp poate să fie majoră, adică diferenţa dintre viaţă şi moarte, sau diferenţa dintre o viaţă normală, deşi suferă de o boală, şi o viaţă cu o suferinţă fantastică, cu sechele foarte mari în urma unui eveniment cardio-vascular”, a adăugat medicul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.