Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria Alianţei Nord-Atlantice, Vigorous Warrior 19, are loc în această săptămână, la Bucureşti, Cincu şi Constanţa, fiind co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale. Exerciţiul cuprinde simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari sprijinind eforturile acestora.
În perioada 8-12 aprilie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi celelalte structuri aflate în coordonarea departamentului, vor participa la Vigorous Warrior 19, cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria Alianţei Nord-Atlantice, se arată înt-un comunicat transmis luni de IGSU.
Co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale din România, exerciţiul cuprinde simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, diverse componente aeriene, terestre şi navale, precum şi participarea a 10 organizaţii civile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"În acest context, peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari sprijină eforturile Ministerului Apărării Naţionale şi ale celorlalte state implicate în acţiunile de acordare a asistenţei medicale de urgenţă victimelor, în cele trei locaţii stabilite pentru organizarea lor: Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica” din Cincu şi Constanţa", scrie în comunicat.
De marţi până vineri, exerciţiul se va desfăşura în municipiul Bucureşti, evenimente simulate urmând să aibă loc în mai multe spaţii: Calea Rahovei, Şoseaua Viilor, Strada Veseliei.
"În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forţe specializate din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) vor desfăşura acţiuni comune de intervenţie pentru căutarea-salvarea victimelor, precum şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă", se arată în comunicat.
În noaptea de joi spre vineri, va fi organizat şi un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă. Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate, vor fi alocate două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple,un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă.
La această secvenţă ce are ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale, cât şi multinaţionale, bazată pe un scenariu pe o intervenţie tip art.V/III NATO, va participa Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davilla", Bucureşti, cu 70 medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, 1 autocamion cu un grup generator.
La Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, exerciţiul se desfăşoară de luni până joi.
"În baza militară de la Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile destinate cazării şi hrănirii,cu echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare)", arată IGSU.
Totodată, în această locaţie sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum şi Caravana "Fii Pregătit” unde pot fi simulate acţiuni militare şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.
La Constanţa, în cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona, joi şi vineri, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.