MInistrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat luni la semnarea Parteneriatului Cadru privind Protecţia Copilului, între Guvernul României şi Guvernul SUA, că este finanţat corespunzător, cu peste 10 milioane de dolari şi se concentrează pe formarea a două unităţi la nivelul IGPR, de combatere a traficului de copii şi a abuzului online, dar şi pe o unitate de prevenţie şi pe mai multe acţiuni de conştientizare a acestor riscuri în rândul societăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de Interne a declarat că în ultimii ani, în întreaga lume, fenomenele de abuz contra copiilor, inclusiv prin mijloace online şi toate formele de trafic, de exploatare a copiilor, au crescut îngrijorător.

”Din păcate, România nu a fost ferită de acest fenomen şi acest parteneriat pe care îl lansăm astăzi este unul din răspunsurile pe care Guvernul României, societatea românească, în colaborare cu partenerul său strategic, Statele Unite ale Americii, îl dau acestui fenomen grav. Ministerul Afacerilor Interne este în cea mai înaltă măsură preocupat de protecţia copilului, de aceea am creat în cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, reprezentat aici prin domnul inspector general al Poliţiei Române, o unitate specială care se ocupă de protecţia şi siguranţa copiilor. De aceea, în cadrul programului Foaia de Parcurs Antidrog am prevăzut măsuri speciale finanţate şi asigurate cu posturi dedicate măsurilor de protecţie a copiilor, nu numai sub aspectul traficului de droguri, dar şi sub aspectul traficului de persoane”, a spus Predoiu în discurs.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ministrul de Interne afirmă că a alocat anul trecut sute de milioane de lei în această direcţie, noi posturi, scheme de organizare pentru acest important şi nobil scop de a proteja copiii.

”De aceea, ne-am diversificat mijloacele de acţiune dincolo de clasica intervenţie de depistare, investigare şi probare de infracţiuni îndreptate contra copiilor şi am intrat destul de viguros şi hotărât pe zona de prevenţie. Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a lansat un important program de siguranţă în şcoli, în cadrul căruia am invitat mai multe ministere şi am fost bucuroşi să vedem răspunsul pozitiv al acestora. Le mulţumesc încă o dată colegilor miniştri. De aceea, am lansat o serie de campanii de comunicare în colaborare cu societatea civilă, spre exemplu, cea mai recentă Vocea ta este soluţia, dar sunt şi unele mai, să spunem mature deja, care se desfăşoară, cum ar fi Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur, sau Siguranţa ta nu este o joacă, campanii de comunicare desfăşurate prin agenţiile noastre de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, de combatere a traficului de persoane şi de prevenţie a consumului de droguri”, a arătat Cătălin Predoiu.

Ministrul a menţionat că au fost implicate şi alte unităţi ale ministerului în această activitate de prevenţie, bineînţeles, compartimentul de comunicare, Direcţia de Comunicare, dar nu numai.

”Spre exemplu, Clubul Dinamo este implicat foarte bine în astfel de campanii de comunicare, pentru că dorim să şi oferim tinerilor, copiilor, alternative de petrecere a timpului lor, de concentrare a atenţiei şi a energiei lor către activităţi pozitive, activităţi constructive, educative. Evident, şcoala este prima, dar şi sportul este important în această privinţă. Prin urmare, nu venim pe un teren gol”, a ţinut să precizeze Predoiu. El a subliniat că Ministerul Afacerilor Interne, în ultima perioadă recentă, dar şi mai îndelungată, în spate, pentru că e vorba de efortul echipelor din minister de-a lungul anilor şi a miniştrilor care s-au succedat, s-a implicat.

”Vorbim de acţiuni concrete care se desfăşoară de ani de zile de către Ministerul Afacerilor Interne. Şi da, e adevărat, am cerut accelerarea lor şi susţinerea lor mai viguroasă, cu fonduri şi cu posturi şi cu măsuri concrete, cu planuri de acţiuni care se pun în aplicare, se evaluează periodic în minister în privinţa protecţiei copiilor faţă de abuzuri, abuzuri sexuale, dar şi celelalte tipuri de abuzuri, de toate felurile. De aceea am întărit colaborarea cu Parchetele cu care ne întâlnim, la nivel de vârf, în mod periodic, structurat şi discutăm politici, ca să fie bine înţeles, politici de răspuns şi de combatere a fenomenului de abuzuri contra minorilor. Aş putea să mă duc şi puţin mai departe în timp şi să menţionez o foarte bună colaborare pe care am avut-o inclusiv cu Ambasada, dar la vremea aceea, nu mai ştiu cum să zic Ministerul Justiţiei cu Ministerul de Interne sau Ministerul de Interne cu Ministerul Justiţiei şi cu Parchetele, evident, Parchetul General şi celelalte parchete specializate, DIICOT în primul rând, şi alte agenţii ale statului, care, de regulă, nu se menţionează, deşi îşi aduc contribuţia foarte viguroasă pe această zonă a aplicării legii. Trei ani de zile în urmă cred că era, se lucra foarte aplicat la o Strategie naţională de combatere a traficului de persoane şi a crimei organizate. A fost urmată de un plan de acţiune. Planul este în desfăşurare şi pot să vă spun că foarte multe din acţiuni ale Poliţiei Române s-au încadrat în acel plan, în cooperare cu Parchetele”, a declarat Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, ”nu este vorba, astăzi, de un început, ci este vorba de o continuare foarte logică, pe care, împreună cu partenerul nostru strategic, cu Ambasada Statelor Unite, cu ceilalţi colegi din Guvern şi cu societatea civilă, o fac în lansarea acestui Parteneriat pentru protecţia copilului”.

”El este şi finanţat corespunzător, generos, cu peste 10 milioane de dolari. Se concentrează pe formarea a două unităţi la nivelul IGPR, de combatere a traficului de copii şi a abuzului online, dar şi pe o unitate de prevenţie, în acelaşi timp, pe mai multe acţiuni de conştientizare a acestor riscuri în rândul societăţii, în primul rând al părinţilor şi copiilor”, a mai spus Predoiu. 

”Vreau să vă asigur de hotărârea Ministerului Afacerilor Interne de a-şi concentra mai departe eforturile şi acţiunile concrete în combaterea acestui fenomen foarte grav, aşa cum a spus şi doamna ambasador. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest moment, care au muncit la crearea lui, la parcurgerea tuturor procedurilor, formalităţilor, negocierilor pentru ca, astăzi, colegii noştri să poată semna acest parteneriat şi urez mult succes celor care vor urma să îl pună în aplicare. În acelaşi timp, vă asigur că voi fi foarte, foarte atent, la modul în care vom continua această muncă de protecţia copiilor”, a completat ministrul de Interne.

Luni, la sediul Ambasadei Statelori Unite ale Americii la Bucureşti, a fost semnat Parteneriatul Cadru privind Protecţia Copilului, între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa E.S ambasadorul Statelor Unite ale Americii, doamna Kathleen Kavalec, a ministrului Afacerilor Interne, doamnul Cătălin Predoiu şi a altor oficialităţi din România şi Statele Unite ale Americii.

Prin încheierea acestui parteneriat, România va beneficia de asistenţă în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari în scopul consolidării şi eficientizării politicilor de prevenire şi combatere a traficului de minori. Acest acord urmează să se deruleze pentru o perioadă de 5 ani şi este structurat pe patru obiective: prevenire, protecţie, urmărire penală şi cooperare între autorităţile guvernamentale şi societatea civilă.Semnarea acestui Parteneriat vizează consolidarea parteneriatului strategic al României cu SUA, deschizându-se totodată un nou front de luptă împotriva traficului de persoane şi pentru siguranţa copiilor în mediul online.

Prin acest Parteneriat (CPCP) s-a consolidat parteneriatul strategic al României cu SUA, deschizându-se un nou front de luptă împotriva traficului de persoane şi pentru siguranţa copiilor în mediul online. Astfel, se asigură implementarea unor obiective asumate în Strategia Naţională împotriva Traficului de Persoane 2024-2028 şi se reafirmă faptul că protejarea copiilor şi adolescenţilor în faţa pericolelor traficului de persoane reprezintă o prioritate asumată de Ministerul Afacerilor Interne care, prin intermediul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Printre rezultatele aşteptate ale Parteneriatului, se pot menţiona crearea Centrului Naţional de Combatere a Abuzurilor şi Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va funcţiona în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a unui Centru de Excelenţă pentru Securitatea Digitală a Copiilor, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, precum şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei privind riscurile traficului de copii şi ale exploatării sexuale a acestora pe internet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.