Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că fenomenul „clanurilor”, al criminalităţii organizate s-a instalat în timp, pe fondul unei reacţii ezitante a autorităţilor şi tot în timp poate fi redus. „Până dispare din societatea românească fenomenul clanurilor, al grupărilor de crimă organizată, va dura, este o acţiune de durată. Ani de zile cel puţin”, susţine ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit, miercuri seară, despre aşa-numitul „fenomen al clanurilor”, arătând că acesta a proliferat în contextul unei reacţii ezitante a autorităţilor

„Sociologic şi criminologic vorbind, este demonstrat, argumentat de oameni care se ocupă cu studiul criminologic, frica de lege se instalează treptat în ani buni de zile (...) Frica de lege nu se instalează de pe o zi pe alta. Dacă vrem să inversăm acest trend, trebuie să continuăm ceea ce am început şi vom continua. (...) Până dispare din societatea românească fenomenul clanurilor, al grupărilor de crimă organizată, va dura, este o acţiune de durată. Ani de zile cel puţin. Am spus ani de zile, o generaţie durează zeci de ani, dacă ne punem problema unei generaţii mai bine plecăm acasă. Dar ani de zile va dura, realist vorbind”, a declarat ministrul de Interne la Digi 24, miercuri seară.

Acesta a explicat că autorităţile au  hartă a grupărilor de crimă organizată, la nivel naţional.

„Simplul fapt că le cunoşti nu te pune neapărat în situaţia ca automat să le poţi şi destructura. E o muncă pe cazuri, pe tipuri de infracţiuni, care înseamnă ani de zile”, spune Cătălin Predoiu.

Acesta afirmă că atât din punctul de vedere a numărului grupărilor de crimă organizată, cât şi al infracţiunilor, Bucureştiul este una dintre zonele aflate în top.

„În anul 2024 au fost sesizate aproximativ 373.019 infracţiuni. Din aceste 373.019 infracţiuni, infracţiunile cu violenţă, criminalitate gravă, sunt reprezentate de 0,1% din totalul infracţiunilor, au scăzut de asemenea infracţiunile stradale, au scăzut infracţiunile de omor, au scăzut infracţiunile de tâlhărie, chiar cu peste 20%. Deci ce ne arată statistica este că strada e sigură, România e o ţară sigură”, spune Predoiu.

El admite că există „zone de risc” unde autorităţile trebuie să intervină, subliniind că eradicarea fenomenului de crimă organizată ţine şi de acţiunea statului, dar şi de intervenţia autorităţilor în zona de educaţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.