Ministrul de Interne Carmen Dan a criticat vineri, la bilanţul MAI pe 2018, Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, condusă de chestorul Cătălin Ioniţă, afirmând că aceasta s-a concentrat pe alte zone decât MAI şi anunţând intenţia de a modifica legislaţia astfel încât activitatea DGA să fie readusă la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată. De asemenea, Carmen Dan a făcut referire şi la cercetările disciplinare din minister şi la cei care încearcă să le evite "prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credinţă, cum ar fi concediile medicale", anunţându-i pe " bolnavii închipuiţi" că a pregătit un set de măsuri pentru a rezolva şi această problemă.
"Un alt subiect, care prezintă deja un anumit interes public, este că în perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA.
Activitatea DGA are două componente principale – prevenirea corupţiei şi combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aceste componente. Susţinem prevenţia atunci când demonstrăm că avem capacitatea să combatem", a spus ministrul.
Carmen Dan a precizat că a cerut recent directorului general al Direcţiei Generale Anticoruipţie o proiecţie asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la 2 constatări pe care ea le-a avut faţă de activitatea direcţiei de anul trecut.
"Prima priveşte faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale (în învăţământ, în sănătate sau în administraţie). A doua observaţie priveşte zona operativă, iar cifrele sunt relevante: în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI. Adică puţin peste 10%. Restul de 90% din activităţi înseamnă că priveşte alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet", asubliniat ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a amintit că această unitate s-a înfiinţat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI şi că, atât timp cât în minister mai există probleme de integritate, nu poate fi ignorat sensul pentru care s-a înfiinţat această structură.
"Vă anunţ sincer că mă gândesc să intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată această unitate.
MAI are nevoie de o astfel de structură de integritate şi nu de un alt Parchet!", a precizat Carmen Dan.
Ea s-a referit şi la cazurile de indisciplină din MAI şi de cercetările care le vizează, remarcând că unii dintre cei implicaţi încearcă să tergiverseze recurgând la concedii medicale, dând ca exemplu cazul şefului direcţiei de Poliţie Rutieră şi cazul lui Marius Voicu cercetat, în urma scandalului poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiuni sexuale.
"Solicit în continuare tuturor angajaţilor MAI să fie fermi şi echidistanţi în aplicarea legii, dar şi să îşi asume cu demnitate şi responsabilitate orice consecinţă a acţiunilor lor",a spus ministrul.
Ea a s-a referit la şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră.
"S-a spus la un moment dat că şeful direcţiei ar fi cercetat pentru că subalternii dumnealui au luat permisele de conducere unor persoane publice sau politicieni. Vreau să elimin orice confuzie şi să menţionez că cercetarea disciplinară despre care s-a vorbit în media, şi care încă nu s-a încheiat, are ca principal obiect scandalul plăcuţelor de înmatriculare. Ceea ce i se reproşează directorului este că a participat la Grupul de lucru pentru siguranţă rutieră care a amendat prevederea Convenţiei de la Geneva prin care s-a stabilit posibilitatea folosirii numerelor de înmatriculare alcătuite numai din combinaţii de litere, iar atunci când, în România, Poliţia Rutieră a trebuit să ia o decizie corectă cu privire la o asemenea speţă, aţi văzut ce a ieşit. Nu mai discut despre faptul că nu l-a informat de acest aspect pe inspectorul general al Poliţiei Române atunci când a fost solicitat să se pronunţe pe acest subiect",a relatat Carmen Dan.
Ea s-a întrebat de ce, de mai bine de 6 luni, nu s-a putut finaliza o cercetare disciplinară.
"Acesta este un alt subiect care priveşte modul total ineficient în care este reglementată această construcţie juridică a răspunderii disciplinare a poliţistului. Concret, avem numeroase situaţii în care cercetarea disciplinară este suspendată până la 1 an – termenul de decădere prevăzut de lege – prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credinţă, cum ar fi concediile medicale. Nu e momentul acum, dar voi face vorbire mai pe larg pe acest subiect cu o ocazie viitoare, dar, totodată, îi anunţ de pe acum pe bolnavii închipuiţi că am pregătit un set de măsuri pentru a rezolva şi această problemă!", a spus ea.
De asemenea, a spus că suntem în aceeaşi situaţie şi în ceea ce îl priveşte pe chestorul de poliţie Voicu.
"În curând se va împlini pe procedură, termenul de un an, ceea ce va conduce la imposibilitatea aplicării vreunei sancţiuni pentru modul defectuos în care a gestionat situaţia pedofilului", a subliniat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.