Autorităţile de sănătate publică din Buzău sunt în alertă şi au demarat o anchetă epidemiologică în comunitatea Râmnicelu, după decesul a doi copii mici. Cei doi au avut simptome similare şi ar fi fost duşi cu întârziere la spital de către familii, murind la scurt timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scîntei din Direcţia de Sănătate Publică Buzău, decesul celor doi copii s-a produs într-un interval de 9 zile. Unul dintre copiii decedaţi avea un an, iar cel de al doilea trei ani şi jumătate, având simptomatologie asemănătoare.   

Iniţial, rudele copiilor au refuzat colaborarea cu medicii, cei doi copii fiind aduşi tardiv la spital, unde au murit în câteva ore. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Primele suspiciuni ale medicilor au fost că cei doi copii ar fi putut suferi de meningita virală, însă cauza exactă va fi stabilită doar în urma necropsiei şi al examenului histopatologic. 

"În cazul copilului de un an, cu aproximativ 5 zile înainte de a fi adus la spital, a prezentat, în domiciliu, scaune diareice şi tuse. Din proprie iniţiativă, mama i-a administrat un antibiotic, dar simptomatologia s-a menţinut. Ulterior,  pe 19 ianuarie, s-a prezentat cu copilul la spital, unde au ajuns la ora 22:00, iar copilul a murit la ora 01:00. A fost testat pentru COVID-19, iar rezultatul a fost negativ, însă analizele au arătat că era pozitiv la rotavirus. Cel de-al doilea copil, un băieţel de 3 ani şi jumătate, a fost la medic pe 28 ianuarie, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat pentru diaree şi vărsături. Mama a refuzat internarea, însă a revenit la spital la ora 15:00, în aceeaşi zi. La 15:30, în pofida tuturor măsurilor care s-au aplicat, s-a pronunţat decesul", a declarant dr. epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău. 

În urma celor două decese, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a demarat o anchetă la Râmnicelu pentru a stabili contacţii celor doi copii şi a-i monitoriza. 

Pe de altă parte, Prefectura Buzău a organizat în comunitatea care este de etnie romă şi de religie penticostală întâlniri cu localnicii, cu medicii de familie din comună, cu liderii informali în încercarea de a-i convinge pe oameni să accepte testarea şi acordarea de îngrijiri medicale. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.