Un copil în vârstă de trei ani şi jumătate din judeţul Botoşani şi-a pierdut viaţa, părinţii acestuia solicitând ambulanţa când au văzut că se simte rău, dar iniţial a fost trimis un echipaj fără medic care a constatat, în momentul când a ajuns la copil, că acesta nu avea semne vitale. Au fost începute manevrele de resuscitare, iar apoi a fost trimis un echipaj cu medic care a continuat aceste manevre, fără succes însă. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat, întrebat despre acest caz, că în nicio ţară nu există medic pe fiecare ambulanţă. "Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă (...) Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere. Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul", a susţinut el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Nicuşor Curteanu, a declarat, joi, la Digi 24, că a fost primit un apel pentru trimiterea unei ambulanţe la un copil de trei ani şi jumătate aflat într-o localitate la o distanţă de 50 de kilometri de staţia centrală. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
"Din descrierea părinţilor, copilul a avut o pierdere scurtă de conştienţă, asemănătoare unei crize de la febră. A fost trimisă în prima clipă un echipaj de ambulanţă tip B cu asistent medical. La trei minute dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl copilului şi a întrebat dacă copilul are semne vitale şi s-a confirmat pe un ton calm copilul are puls şi respiră. Lucrul acesta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Având în vederea confirmarea făcută de apelant, precum că copilul respiră şi are puls, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare pentru a reduce din distanţă şi s-au întâlnit la jumătatea traseului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă.
 
El a precizat că, atunci când ambulanţa a ajuns la copil, acesta nu avea semne vitale. 
 
"După 20 de minute, atunci când s-au întâlnit, echipajul medical la preluare a găsit copilul în asistolă, adică din punct de vedere medical activitatea cardiacă absentă, pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În acel moment a fost cerută o ambulanţă cu medic. Până la sosirea echipajului cu medic s-a efectuat resuscitarea, apoi a fost continuată de către echipajul cu medic”, a explicat Nicuşor Curteanu. 
 
El a arătat că prima ambulanţă a ajuns la copil după 20 de minute de la apel, iar cea de-a doua, după alte 20 de minute, precizând că ar fi fost acelaşi rezultat dacă copilul era preluat de o ambulanţă cu medic. 
 
"Copilul dacă era preluat de o ambulanţă cu medic rezultatul era acelaşi, nu ştim ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul. De trei ori a sunat pe traseu pentru a verifica starea şi i s-a spus că copilul respiră şi are puls”, a precizat Nicuşor Curteanu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.