Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a anunţat că Aplicaţia Unică a Statului va avea primele servicii funcţionale la începutul anului viitor.
„Noi am semnat contractul pentru execuţia Aplicaţiei Unice a Statului în luna martie 2024, termenul de execuţie este un an şi şase luni, adică până în septembrie 2025. Din discuţiile pe care le-am avut cu compania care a câştigat licitaţia publică le-am solicitat explicit ca această Aplicaţie Unică a Statului să aibă primele servicii pe care le oferă undeva la începutul anului 2025”, a explicat Bogdan Ivan, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Ministrul Ivan a adăugat că, în prima etapă, vor fi cam 30 de servicii publice în Aplicaţia Unică a Statului. Totodată, în funcţie de modul în care va evolua şi pregătirea cardului de sănătate de către CNAS, şi el va fi interoperabil cu aplicaţia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„La nivel de discuţie cu echipa care lucrează la Aplicaţia Unică a Statului am luat în calcul inclusiv crearea în format digital a acestui tip de card pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât atunci când vorbim despre emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte pentru a nu crea nevoia de noi investiţii în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive, să existe un cod QR care să poată să fie scanat tot prin aceeaşi aplicaţie pe care o să o aibă medicii direct de pe telefon pentru a simplifica mult lucrurile”, a completat Ivan.
Acesta a oferit detalii ddespre principiul care va sta la baza funcţionării cloudului guvernamental.
„Principiul pe care îl folosim atunci când vorbim despre cloudul guvernamental, despre tot ce înseamnă datele românilor, atât în cazul documentelor de identitate, cât şi în cazul documentelor de proprietate, cât şi în cazul actelor de studii, va fi unul foarte simplu şi anume cel în care avem jurnalizarea fiecărei acţiuni pe care la nivel tehnic o întreprind instituţiile statului pentru a consulta datele personale ale unui cetăţean român. Aşa că atunci când lucrezi în format digital rămân urme şi toate sunt trasabile, iar orice român, pentru a ne asigura de transparenţă totală, va putea să solicite datele, la final de an sau trimestrial, să vadă care sunt instituţiile care au accesat datele personale ale căţeanului, în ce perioadă şi cu ce scop”, a conchis Bogdan Ivan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...